• Rusen varer bare noen få sekunder. Men det føles som flere timer. Og du har noen vanvittige drømmer. Det forteller Nina Therese Brekke. Hun var klinisk død i 28 minutter etter sniffing av lightergass.

Brekke var 14 år da hun falt i koma etter sniffing av lightergass. Hun lå tre uker i koma før hun våknet opp igjen. Da var hun blind og lam og visste ikke noe om noen ting.

— I dag har jeg dårlig balanse, dårlig finmotorikk og problemer med sidesynet, sier kristiansandsjenten. Hun er uføretrygdet etter episoden, og jobber på vernet bedrift.

Hun holder foredrag for ungdommer for å hindre dem i å ruse seg på lightergass, og er krystallklar i sin advarsel:

— Vær så snill, ikke prøv dere på denne formen for rus. Prisen er for høy.

- Umulig å oppdage

Brekke forteller at hun begynte å sniffe lightergass etter først å ha brukt hasj.

— Men moren min oppdaget at jeg røykte hasj, og jeg måtte slutte. Rus med lightergass medførte ingen lukt og var umulig å oppdage, forklarer hun.

Brekke ruset seg fra sommeren 1994 til den skjebnesvangre kvelden 21. desember samme år. Det var skoleavslutning og ungdomsdiskotek.

— Jeg husker jeg fortalte til noen venner at jeg begynte å få så vondt i brystet. På det meste sniffet jeg tre bokser om dagen. Men det hindret meg ikke i å fortsette. Den kvelden tok jeg for mye. Det virket på samme måte som drukning, sier hun.

- Ringelyder i hodet

Hun kjøpte beholdere med lightergass, tok av toppen, trykket det lille røret mellom tennene og sprutet butangassen rett i svelget.

— Du får en ringelyd i hodet, og faller vekk. Du vet ikke hva du gjør i de sekundene du er borte, forteller hun.

Brekke mener det er galt at ungdommer får kjøpt boksene.

— Du får kjøpt dem over alt. Folk er idiotiske som selger boksene til ungdommer, mener hun.

OVERLEVDE: Nina Therese Brekke lå i koma i tre uker etter å ha sniffet lightergass. Da var hun 14 år. Nå holder hun foredrag for ungdom der hun advarer på det sterkeste mot sniffing.<p/> FOTO: SCANPIX