Årsaken til at mannen ble sendt ut av landet, var at han ble tatt for en mindre vinningsforbrytelse i Trondheim i oktober 2003.

Politiet valgte å ikke forfølge selve forbrytelsen, men fordi mannen var utlending og ikke hadde papirene i orden, ble det bestemt at han skulle vises bort fra Norge.

Vanlig rutine er da at politiet fysisk forsikrer seg om at vedkommende faktisk drar hjem, uten at de selv er med på reisen.

Kunne fritt vende tilbake

En av kvinnene som Bergens Tidende vet har operert som prostituert i Bergen, var med på turen til Trondheim. Hun var den gangen bare 18 år gammel, og ble tatt sammen med 42-åringen. Også hun ble bortvist fra Norge.

Et bortvisningsvedtak er en mild reaksjonsform, og det er ingenting i veien for at den bortviste senere kan returnere til Norge på lovlig vis.

Bergens Tidende har tidligere skrevet at 42-åringen skal ha prøvd å etablere seg med prostituerte også i Trondheim på denne tiden, et forsøk som senere skal ha blitt gitt opp.

Alle er tause

42-åringen har de siste tre årene bodd i en leilighet på Sotra, sammen med flere andre estlendere.

Ingen av de tre andre fengslete i halliksaken har ønsket å fortelle politiet noe som helst om 42-åringens rolle i hallikligaen. Begge de siktede kvinnene har gitt uttrykk for at de er livredde for hva som kan skje med dem dersom de snakker.