Han ble sendt fra Ulven til Oslo med tog fra Midtun. I Pipervika ble han og de andre fangene brakt om bord i «Oldenburg» 2. desember 1942.

— Vi ble stuet ned i lasterommet hvor vi byttet plass med noen små dyr som tyskerne skulle ha til trekkdyr. Jeg vet ikke akkurat hva slags dyr det var, men de var på størrelse med sauer. Det ble bare skiftet gress på dørken til oss fangene.

— Nede i lasterommet kunne vi ikke se hvor vi var. Men doen var oppe på dekket, og derfor gikk køtrafikken til do kontinuerlig. Vi måtte opp og orientere oss. Og når vi hadde vært oppe, stilte vi oss opp i ny dokø, minnes Jamne.

— Vi visste at vi gikk mot Østersjøen, men ikke hvor vi skulle, om det var Kiel eller Stettin. Da vi kom i land så vi et skilt som gjøre at vi dro den konklusjonen at vi var i Stettin. En tysker hørte dette, og lo veldig av det vi sa, og da skjønte vi at vi var kommet til Kiel. Senere så vi et skilt hvor det sto «Skipshandler Kristiansen, Kiel» og da visste vi at vi hadde rett, forteller Jamne.

— Fangene ble plassert i rettsfengselet i Harmstrasse i Kiel. Et forferdelig sted, forteller han.

Siden ble de sendt vestover. Ved en anledning ble 60 stykker innkvartert på ett rom, i et katolsk kloster. Deretter gikk turen til Dachau hvor de ble befridd av den 7. amerikanske armé 29. april 1945.

Etter å ha blitt sendt til Sveits på rekreasjon, kom Jamne tilbake til Norge 20. august. 1945. I dag er han 85 år og er leder for Tysklandsfangenes forening. De siste årene har han reist som sannhetsvitne med de hvite bussene til tyske konsentrasjonsleirer.

Som vi skrev på torsdag blir det tyske skipet «Oldenburg» senket av allierte krigsfly i Vadheim i Sogn 7. april 1945, Denne uken blir skipet filmet av et canadisk fjernsynsteam for Discovery Channel.