Det var en sambygding som slo alarm etter at mannen, som bor i en bygd i Nordfjord, hadde ringt henne og sagt at han trengte hjelp. Han har bodd alene i mange år og skal ikke ha sluppet folk inn til seg.

Fullt av boss

Synet som møtte sambygdingen da hun kom til ulåste dører i huset, fikk henne umiddelbart til å kontakte sykehuset og gi beskjed om at dette kunne ikke et sykt menneske sendes hjem til. Vannet var frosset, og hele huset var fullt av gammelt, stinkende boss.

— Jeg er en av de få i bygden som han har hatt litt kontakt med opp gjennom årene. Det var derfor han ringte til meg for å be meg rydde litt opp i huset før han skulle hjem fra sykehuset. Det viste seg snart at det var en umulig oppgave å gå løs på. Derfor tok jeg umiddelbart kontakt med sentralsykehuset i Førde og ba om at de måtte la ham få bli på sykehuset i det minste til over helgen. Huset var rett og slett ubeboelig, sier kvinnen.

Hun er sjokkert over at anmodningen ble kontant avvist.

Går til Fylkeslegen

  • Det virket ikke som om sykehuset tok problemet på alvor eller skjønte hva jeg snakket om. Dette var torsdag. Fredag ble han satt på bussen hjem. Nå vil jeg ha Fylkeslegens vurdering av hvorvidt dette kan være en forsvarlig behandling av en syk mann som ikke er i stand til å ta vare på seg selv, sier kvinnen.

Hun klandrer ikke helsetjenesten i kommunen.

  • Han har ikke bedt om hjelp, og de har ikke hatt grunnlag for å gripe inn mot hans vilje. Så vidt jeg vet gjorde de sitt beste for å skaffe ham et annet sted å være i helgen, uten at det lyktes, og de tar tak i situasjonen nå. Det er sykehusets holdning jeg ikke kan forstå, sier kvinnen.

- Ikke vårt ansvar

Overlege Finn Johan Halvorsen ved Sentralsjukehuset i Førde sier at det ikke er sykehusets ansvar å finne ut hvordan folk har det hjemme.

  • Mannen har så vidt jeg vet bodd i dette huset i hele sitt liv, og om han har mye skrot hjemme angår ikke den medisinske behandlingen. Han var innlagt på sykehuset i ett døgn, ble utskrevet på vanlig måte, og hadde ikke noe imot å reise hjem. Dette er en uproblematisk sak for oss, sier Halvorsen.

- Ja, jeg trenger hjelp

Mannen, som er i 50-årene, ble mandag innlagt på et annet sykehus, etter å ha tilbrakt helgen hjemme. I de siste 15 årene, etter at foreldrene døde, har han bodd alene i huset.

  • Jeg har alltid klart meg selv og har aldri ligget noen til byrde, sier han.
  • Men det var før jeg ble alvorlig syk. De siste årene har jeg ikke hatt krefter til å holde orden eller ta meg av praktiske ting i huset. Til slutt har det vokst meg over hodet. Nå innser jeg at jeg ikke er i stand til å klare meg selv, sier mannen.

Må først bli frisk

Han har ulike medisinske plager som gjør ham sterkt redusert, blant annet er han i behandling for en kreftsykdom.

  • Men jeg håper at ting skal ordne seg. Bare jeg får hjelp til å få skikk på rotet og fikse opp i noe småvedlikehold på huset, skal jeg tilbake og klare meg selv. Det er målet. Jeg er optimistisk med hensyn til fremtiden. Men akkurat nå må jeg konsentrere meg om å bli frisk, og i mellomtiden trenger jeg litt hjelp, sier han.