— Vi er kjempefornøyde med at Statens vegvesen nå vil betale 2,2 millioner for huset vårt som er foreslått revet. Men vi synes det er ille at selgeren og hans megler skal slippe unna med stor fortjeneste på å ha lurt oss så grovt, sier Cecilie Korsvold Olsen.

Hun og samboeren Erik Nagel fikk ingen opplysninger om kjempekrysset på E39, Rådal - Sørås, som lenge har vært planlagt like nedenfor huset deres. Heldigvis for det unge paret viser det seg nå at ulempene blir så store i utbyggingsperioden at huset blir ubeboelig. Dermed kommer Vegvesenets tilbud om å kjøpe huset som redningen for det unge paret.

For Cecilie, Erik og deres lille datter skulle eneboligen i Fanaveien 141 bli det første drømmehjemmet. I stedet har det siste året vært rene marerittet.

Solgte uten budrunde

Historien starter med at et eldre ektepar som i sin tid bygget huset ønsket å flytte over i en eldrebolig. De ble oppmerksom på en annonse der Sami Weidel søkte etter hus og leiligheter. Da Weidel var villig til å gi taksten på 1,1 millioner for huset, slo de til og solgte den 9. desember i 2005. Dette sparte dem for kostnader med megler og mye bryderi.

— Jeg fortalte Weidel om det store krysset og satte ham i kontakt med Vegvesenet. Men den gang var det ikke snakk om å rive huset. For oss kunne det bli ny utkjørsel opp mot naboene og videre ned mot Blomsterdalen, sier pensjonisten som i sin tid bygget huset.

Først lekkasje på badet

Sami Weidel leide deretter inn øst-europeiske arbeidere til å pusse opp deler av huset, for så å selge det videre til Cecilie Olsen og Erik Nagel drøye tre måneder senere. Arbeidet som ble gjort har preget tilværelsen til det unge paret hele siste året.

Problemene startet like etter at de flyttet inn i juni i fjor.

— Da oppdaget vi lekkasje fra rørene i veggen på badet, forteller Korsvold Olsen.

Dette ble fikset av Weidel. Men siden den gang har den lille familien ikke hørt noe fra verken ham eller Aktiv Eiendom, til tross for en rekke nye problemer og henvendelser.

Kloakken gjennom gulvet

Verst var det i vår da kloakken kom opp gjennom parketten og trakk seg oppover veggene i kjellerstuen. Det viste seg da at kjellerstuen hadde vært et vaskerom som Weidel hadde fått bygget om, uten å tette sluken i rommet. Parketten var bare lagt rett over.

Tett ble det likevel lengre nede i kloakkrøret fordi det var kastet malings- gips- og sementrester i sluken. Selve sluken var malt over med lateksmaling.

— Med tett kloakk, oversvømmelse og sopp i kjellerstuen var huset ubeboelig, og vi måtte flytte til en hybel hos mine foreldre på Os, sier Cecilie Korsvold Olsen.

Kloakken ikke tilknyttet

Under arbeidet med å grave frem forstoppelsen i kloakken, fant samboerparet ut at kloakken slett ikke var tilknyttet det offentlige nettet, slik det sto i salgsprospektet.

Kloakken gikk til en privat septiktank med spredning i terrenget derfra.

— Dette fortalte jeg da jeg solgte til Sami Weidel, opplyser pensjonisten som bodde der tidligere.

For Cecilie og Erik betydde dette en masse arbeid og betydelig kostnader.

Først prøvde de å kontakte både Weidel og megler.

— Vi fikk ikke svar på brevene våre, men fikk muntlig beskjed om å ta kontakt med eierskifteforsikringsselskapet til Weidel. Heller ikke her fikk vi svar på de fire første brevene. Først da vi tok kontakt med advokat og fikk ham til å sende brev, fikk vi respons fra Norwegian Claims Link, opplyser Korsvold Olsen.

Kostnadene

De sendte da en takstmann, men har siden lagt hele saken på is i påvente av hva som skal skje med huset.

Cecilie Korsvold Olsen var høygravid da paret kjøpte huset.

— Som liten familie skulle vi endelig få vårt eget hjem og jeg gledet meg til å kose meg med min datter. Men mye av mammapermisjonen har jeg brukt på dette marerittet, sier hun.

I tillegg har det gått med 28.000 kroner i advokathonorar. De har hatt telefonregninger på over 2000 kroner måneden og 5000 kroner i egenandel på arbeidet med kloakken. Ellers tok Cecilies forsikringsselskap Gjensidige mesteparten av den regningen.

Vegvesenet ordner opp

Helt siden i januar da, de fikk vite at Vegvesenet ønsket å rive huset, har de ventet spent på hvilken kompensasjon de ville få.

— Jeg har hele tiden trodd at vi ville tape mye penger. Men da vi for to uker siden fikk vite at de ville betale oss 2,2 millioner kroner, ble vi bare kjempelettet. Vi har hatt kontakt med en rekke personer hos Vegvesenet og de har bare behandlet oss veldig bra hele tiden. Men jeg synes det er ille at det er en offentlig etat som til slutt ordner opp for det som profesjonelle eiendomsmeglere har utsatt oss for. Mens de selv sitter igjen med solid gevinst, sier Korsvold Olsen.

INGEN OPPLYSNINGER: - Verken selger eller megler opplyste noen ting om kjempekrysset som medfører at huset vårt nå foreslås revet. Som megler har Aktiv Eiendom plikt til å opplyse om slikt, men ingenting ble fortalt og det står ingenting om det i salgsprospektet, sier Cecilie Korsvold Olsen.
Høvik, Tor