— Vi var ute på jobb med Austevoll kraftlag, og lå og ventet med båten. Plutselig kom en liten tornado opp på siden av båten, sier Per Espen Vik, som er montør i kraftlaget.

Han var raskt ute med å ta bilde av og filme tornadoen i Møgsterfjorden utenfor Austevoll

Gikk nærmere tornadoen

Vik og kollegene flyttet båten litt nærmere tornadoen. Der lå de og så på den til den kollapset og døde bort etter ti minutter.

— Det var veldig fascinerende, den dro sjøen nesten halvmeter opp, sier Vik.

- Dere var ikke redd for at den skulle gjøre noe med båten?

— Den var ikke så stor. Men vi ville ikke gå helt inntil, for vi visste ikke om den ville ta seg opp, sier montøren, som anslår at de holdt seg på 30 meters avstand.

- Sjeldent fenomen

Meteorolog Anna Reistad ved Vervarslinga på Vestlandet, utbryter et lite «oj» når bt.no ringer og spør om tornadoen.

— Det er veldig sjeldent fenomen, sier hun.

Tornadoer i sjøen er nemlig svært uvanlig, på grunn av at alt vannet gir en stabil temperatur.

Vervarslinga har ikke registrert tornadoen utenfor Austevoll.

— Nei, egentlig ikke. Men jeg ser at det er nokså kraftige byger som kommer inn, med innslag av torden ute i sjøen. Det kan hende det er det som har gjort det. I ustabil luft er det lett at det danner seg forskjellige fenomener, sier meteorologen.

Virvel med dråper

Hun forteller at tornadoer oppstår enten når det er veldig stor temperaturforskjell eller når det kommer en kraftig endring i vindretning og vindstyrke.

— Her har det mest sannsynlig skjedd to ting samtidig. Når vindretningen endrer seg, har den med seg fuktighet fra havet og da kan det oppstå en virvel som drar med seg dråpene, forteller Reistad.

TORNADO: Møgsterfjorden, Austevoll i formiddag.
PER ESPEN VIK