• En flott seremoni og en stor dag, sa Jonas Niyokindi, som søndag ble ønsket velkommen i de norskes rekker.

Rammen omkring den første statsborgerseremonien noensinne var det ingenting å si på: Håkonshallen er det staseligste Bergen har. Bergen Domkantori er et av landets beste kor.

På første benk satt Jonas Niyokindi og hans kone Uwimanda, begge to opprinnelig fra Burundi. Niyokindi har vært flyktning nesten sammenhengende siden 1965. Å komme til Norge var som å lande i himmelen, sa han i et intervju som Bergens Tidende brakte i går.

— En merkedag

37 mennesker som alle har mottatt statsborgerskap siste halvåret, hadde takket ja til å delta i den frivillige seremonien. Med gjester og familie var det 140 deltakere. Pluss representanter for det offisielle Norge, blant andre fylkesmann, ordfører, fylkesvaraordfører og forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen.

— Dette er en merkedag i livet deres, sa Strøm-Erichsen i en tale til de nye statsborgerne.

— Å bli norsk betyr ikke at dere skal kutte bånd, men at dere blir innlemmet i et nytt fellesskap.

Strøm-Erichsen oppfordret de nye borgerne å involvere seg i samfunnet, i alt fra å delta på arrangementer i barnehagen til å engasjere seg politisk.

Så minnet hun om at statsborgerskapet gir rett til å stemme ved stortingsvalg og rett til å stille til valg:

— For min egen del var det engasjementet i lokalsamfunnet som førte meg inn i den politiske verden, sa fylkets fremste folkevalgte.

- Vi har også vandret

Fylkesmann Svein Alsaker sa i sin tale at Bergen gjennom flere hundre år var Norges mest internasjonale by, noe som har gitt byen særpreg og mangfold.

— Vi som folk har også vært på vandring. Vest-Norge var sterkt representert da en halv million nordmenn i løpet av 50 år emigrerte til Amerika, fordi Norge ikke kunne by på annet enn fattigdom og stengte muligheter, sa Alsaker.

Etter talene leste fylkesmannen opp den nye troskapseden en linje om gangen og lot forsamlingen gjenta.

«...jeg støtter demokratiet og menneskerettighetene og vil respektere landets lover», sa de i kor, alle de nye statsborgerne.

EIRIK BREKKE
EIRIK BREKKE
Silje Katrine Robinson