Fredag kveld skulle kompisgjengen fra Hordvik på utestedet Luux i Bergen. Men dørvaktene nektet å slippe rullestolbruker Frode Fyllingsnes (21) inn. Forklaringen var at han ikke fikk komme inn grunnet brannforeskriftene.

Luux var inntil helt nylig eid av Bergens Servering. Ny eier er Bodega drift.

— Det var måten de sa det på. De hadde en avvisende og nedlatende holdning. Jeg følte meg ikke velkommen, sier Fyllingsnes oppgitt.

— De sa de ikke hadde nok folk på jobb, men bare i døren sto det fire stykker og stedet var ikke engang fullt, sier kompisen Ariel Hellesøy (20), som også var med ut på fredag.

- Jeg ble veldig sint

— Det verste er at det går utover kompisene mine. Jeg ønsker ikke å bestemme hvor kompisgjengen skal gå når vi er på byen, sier Fyllingsnes.

— Hadde jeg enda vært full, eller stedet vært fullt, så kunne jeg forstått det. Men vi er i 2011. Det er diskriminering, sier 21-åringen.

Hellesøy forteller at flere av kameratene var inne på Luux og sjekket, de så at stedet ikke var fullt.

— Vi hadde ikke lyst til å begynne å krangle der med han til stede. Men jeg kjente at jeg ble veldig sint. Dette kan umulig være lov, sier Hellesøy.

- Pleier å gå fint

— På de fleste utesteder føler jeg meg veldig velkommen, de ansatte hjelper meg inn døren på toalettet og vil at jeg skal ha det best mulig, sier Fyllingsnes.

Han er skuffet over Luux. Med 10 kompiser som sto klare til å løfte ham inn og hjelpe, burde saken være enkel, mener han.

— Det virker jo som du er prisgitt om du treffer de riktige folka i døren på Luux, sier han.

Fyllingsnes jobber på Hordvik barneskole som assistent. Han har vært rullestolbruker hele sitt liv.

- Uakseptabelt

I januar 2009 kom den nye diskriminerings- og tilgjengelighetsloven som skal sikre bevegelseshemmede like muligheter i samfunnet.

David Brændeland, medierådgiver i Norges Handikapforbund, er rystet over hendelsen.

— Dette høres helt uakseptabelt ut, sier han.

— Det er en helt klar diskriminering og det høres ut som det brudd på diskriminerings- og tilgjengelighetsloven, sier Brændeland.

Ifølge Brændeland får de en del henvendelser om slike situasjoner.

— Men ikke mange som er så urimelig som denne. Det holder ikke å skylde på brannforeskriftene, sier han.

- Det er svært beklagelig

Eier av Luux Bergen, Frode Hølleland, sier at det ikke skal være noe problem for rullestolbrukere å besøke utestedet. Han reagerer på at Frode Fyllingsnes ble stoppet i døren.

— Det er svært beklagelig og sånn skal det ikke være. Jeg skal ta det med vaktene med en gang. Dette er ikke vår policy, sier Hølleland.

Hølleland forteller at de jevnt over har besøk av gjester som sitter i rullestol.

— Vi skal ha nok folk på jobb som kan håndterer slike situasjoner, sier han.

nektet01.jpg
FRED IVAR KLEMETSEN