— Det var en skremmende opplevelse, sier Daniel Låte Brattabø.

Det var full dramatikk ved Expert på Heiane på Stord tirsdag ettermiddag. Flere butikkansatte både på Expert og nabobutikken Heidenreich deltok i jakten på tyvene. Daniel holdt tilbake en av kvinnene, men måtte slippe henne da fluktbilen kjørte inn i kneet hans.

— Jeg fikk ingen varige skader, bare støtskader, men slaget var så hardt at jeg var nødt til å trekke meg unna, sier han.

Butikksjef Eivind Innvær hos Expert Heiane forteller at de var seks personer på jobb, da flere utenlandske par kom inn i elektronikkbutikken litt over 14.30. To av dem var gravide og én kvinne hadde barn med seg, ifølge Innvær.

— Slapp med skrekken

De tre som var i butikken fikk full hyre med å ta seg av kundene, som hadde all slags spørsmål.

— De tok for seg selgerne våre. Ingen så hva sistemann gjorde. Lagermannen fikk de også til å komme ut for å hjelpe. De ville absolutt ikke slippe ham. Hvorfor forsto vi veldig godt etterpå, sier Innvær.

Denne gangen ble vi lurt trill rundt. Jeg føler meg helt satt ut.

Eivind Innvær, butikksjef

Inne på lageret forsynte én av tyvene seg av dyre Iphone-telefoner og Samsung smarttelefoner til en verdi på mellom 80.000 og 90.000 kroner.

— Vi ble rett og slett lurt trill rundt. Det er ikke noe mer å si, innrømmer Innvær.

Det var først da alarmene begynte å pipe ved utgangen, at de butikkansatte oppdaget hva som var i ferd med å skje. Flere la på sprang etter tyvene, som spredte seg over hele området. Selv kastet Innvær seg på en sykkel og trakket etter tyvene.

— De løp i alle retninger og fikk nok panikk. Flere kastet veskene fra seg. En av dem presset seg frem med en bil, slik at én av våre selgere ble påkjørt i kneet. Heldigvis slapp han med skrekken, sier Innvær.

- Helt satt ut

Han takker innsatsen til egne ansatte og ansatte på nabobutikken Heidenreich. Sammen klarte de å registrere både bilnummer og signalementer, slik at politiet fikk stoppet tyvene på fergen mellom Sandvikvåg og Halhjem.

— Du kan trygt si det var action her, sier Innvær.

Det er andre gang på ett år at butikken utsettes for tyveri. I slutten av august i fjor tok tyvene seg inn via taket nattetid. Tyveriet tirsdag tror butikksjefen var godt planlagt.

— Det virket nesten som om de hadde spanet på forhånd. Alt var unnagjort på 7–8 minutter, sier butikksjefen.

En del av telefonene har de fått tilbake, men fortsatt savner de telefoner til en verdi av 25.000 kroner. Fremover vil de ha ekstra fokus på å låse dører og passe på personer med store vesker i butikken.

— Dette er ting vi vet om og må fokusere mer på. Denne gangen ble vi lurt trill rundt. Jeg føler meg helt satt ut, sier Innvær.

SPRANG ETTER TYVENE: Butikksjef Eivind Innvær (fra venstre), selger Martin Fosse og Daniel Låte Brattabø på Expert Stord løp etter tyvene. Daniel klarte å fakke en av dem, men ble påkjørt av fluktbilen.
Lena Vermedal