Bergensavisen var ikke vanskelige å be da de lørdag fikk inn tips om en paraglider som hang fast i et tre like ved Årstad kirke.

Ryddet førstesiden

Ifølge mannen som hang i treet hadde han hoppet ut fra Ulriken i en lånt paraglider, uten særlig mer erfaring enn at han hadde lest om sporten på nettet.

Avisen ryddet førstesiden og bruker to sider i søndagsavisen på å fortelle om den hasardiøse turen, der mannen blant annet kan fortelle at han ble litt redd da han skjønte at han kom til å styrte.

Søndag viser det seg imidlertid at hele historien er bløff, og at det hele ikke uventet er iscenesatt av et utdrikningslag.

Dementi Dermed måtte BA rydde førstesiden igjen, denne gangen på nettet, for å fortelle leserne at de var blitt grundig lurt.

Spøkefuglene bak paragliderstuntet sier til BA.no at de ikke trodde saken kom til å havne i papiravisen.

Sjefredaktør i BA, Anders Nyland, reagerer på spøken, og understreker at avisen jobber i henhold til Vær varsom-plakatens paragraf 3.2 «Vær kritisk i valg av kilder, og kontroller at opplysninger som gis er korrekte».

– Vi kontrollerer alle opplysninger så langt det er mulig. I dette tilfellet fikk BA tips fra forskjellige personer på telefon og SMS. Vi snakket med folk som utga seg for å være øyenvitner, og vi snakket med mannen som angivelig hadde paraglidet. Alle sa seg villig til å stå frem i avisen med fullt navn, og å stille opp på bilder, sier Nyland til sin egen nettavis .

Ikke første gang

— Går man bevisst inn for å lure media, er det dessverre mulig, fortsetter BA-redaktøren.

Og det har han utvilsomt rett i. Her er noen eksempler på utdrikningslag og andre spøkefugler som har lurt den fjerde statsmakt trill rundt:

  • NRKs flaggskip Dagsrevyen gikk fem på da organisasjonen «Homser mot EU» demonstrerte utenfor Stortinget under EU-kampen i 1994. Også det viste seg å være et utdrikningslag.
  • NRK Hordaland gjorde det samme da «Studenter mot buekorps» demonstrerte på Ole Bulls plass 16. mai 2002. Igjen var det et utdrikningslag som stod bak.
  • Raymond Kvisvik utløste full TV 2-utrykning da han fikk plantet et tips om at sinte Fredrikstad-tilhengere var i ferd med å rive huset hans.
  • Kaya Knoph Østlie ble slått stort opp i Dagbladet da hun påsto at hun hadde satt utfor Holmenkollbakken etter et veddemål, og kommet fra det med bristede ribben og forslått ansikt. Senere viste det seg at hun var sminket opp av elever ved Westerdahls reklameskole.
  • Robbie Williams måtte selv ut og dementere påstandene da Aylar Lie og Lene Alexandra Øien hevdet at de hadde tilbragt natten sammen med popstjernen etter en konsert i 2004.

KILDE: WIKIPEDIAHva synes du om paragliderstuntet? Si din mening her:

Faksimile: Søndagens BA