— Han reagerte med stor lettelse da han fikk høre at han slapp fri, sier mannens forsvarer Walter Høivik.

Litt før klokken seks i går kveld avgjorde politiet at det ikke var grunnlag for å fremstille den siktede 41-åringen for varetektsfengsling i dag. Kort tid senere kom mannens 16 år gamle stedatter som overlevde brannen til politihuset. Det samme gjorde hans andre datter. Ifølge Walter Høivik var det et følelsesladet møte.

— Det var sterkt, selvfølgelig. Familien ønsket å være i fred. Derfor trakk jeg meg tilbake, sier han.

Sterkt nedbrutt

41-åringen er sterkt preget av påkjenningene han har gjennomgått de siste dagene. Han fikk tilbud om psykiatrisk og medisinsk oppfølging etter løslatelsen, men valgte å tilbringe kvelden hjemme hos nær familie. Hans egen leilighet er fremdeles plombert av politiet. I 20.00-tiden forlot han arresten etter over to døgn på glattcelle.

— Han mener at det beste han kan gjøre i denne situasjonen er å være i ro sammen med sine nærmeste, sier forsvareren.

41-åringen ønsket i går ikke å uttale seg til media.

- Klok vurdering

Teknikere fra Kripos har i helgen jobbet med å sikre spor fra det utbrente huset, men de har ikke funnet noe som knytter 41-åringen til brannen. Det er heller ingen vitner som har observert mannen på stedet i det aktuelle tidsrommet.

Høivik har helt siden pågripelsen ment at grunnlaget for siktelsen var for dårlig.

— Det er ingenting som knytter mannen til brannen. Derfor mener jeg at politiet har gjort en klok og riktig vurdering. Det står respekt av denne avgjørelsen, sier han.

Levningene til Irene Johansen og sønnen Markus obduseres på Gades institutt i dag. Det er usikkert når de blir fraktet tilbake til Florø, men det er ventet at begravelsen blir i slutten av uken. Ifølge Walter Høivik vil 41-åringen nå forberede seg på denne.

— Han er klar over at begravelsen blir en enorm belastning, sier forsvareren.