Likevel tok det to uker før 25-åringen fra Fræna utenfor Molde ble avhørt.

I stedet ble 16 år gamle Unstad fengslet og satt på isolasjon i to uker. To andre ungdommer ble også siktet, og stemplet som drapsmenn.

19. juni, tre dager før Unstad ble pågrepet, møter en kvinne til avhør hos drapsetterforskerne i Åsane. Hun er tidligere samboer av den drepte, Mentz Dankert Løtvedt.

Kvinnen har svært interessante opplysninger å komme med.

Følte ubehag

Selv om forholdet til Løtvedt var avsluttet for lenge siden, hadde hun fortsatt kontakt med ham. Når politiet spør om hun har noen tanker om hva som kan ha ført til drapet, nevner hun konflikten Løtvedt hadde med husverten som den eneste mulige løsningen.

— Jeg ble svært overrasket over at politiet pågrep og fengslet 16-åringen. Ut fra det jeg visste, var jeg sikker på at det ikke var han, sier kvinnen til BT.

— Hva tenkte du da nyheten om pågripelsen av 16-åringen kom i mediene?

— Jeg syntes det var svært ubehagelig. Jeg var som sagt sikker på at han var uskyldig. Jeg tenkte også at politiet ikke trodde på min forklaring, sier kvinnen.

Hun forteller at Løtvedt var engstelig for hva som kom til å skje, i kjølvannet av den betente konflikten med husverten.

- Underlig av politiet

— Dette viser igjen at politiet hadde bestemt seg for at det var min klient som var drapsmannen. Det er underlig at de ikke reagerte raskere etter å ha fått så oppsiktsvekkende opplysninger, sier 16-åringens forsvarer, advokat Vegard Austgulen.

For det var flere forhold i kvinnens politiforklaring som burde være av interesse. I påsken var hun på besøk hos Løtvedt. Han kunne da fortelle at han i papirinnsamlingen hadde funnet papirer som viste at det var utbetalt bostøtte til husverten, fordi den drapssiktede broren angivelig skal ha bodd hos dem.

— Mentz ringte til sosialkontoret og sa fra at det var han som bodde i leiligheten og at dette umulig kunne stemme. Jeg skjønte at forholdet nå var svært anstrengt, sier kvinnen.

Husverten skal ha forklart at broren bodde på noen rom på loftet i huset.

Plapret på familien

BT vet også at Løtvedt skal ha funnet papirer om den drapssiktede 25-åringens kriminelle forhistorie. Dette skal han ha snakket mye om.

— Jeg vil ikke ha narkomane her i huset, skal Løtvedt ha sagt til flere.

BT har tidligere omtalt den bitre huskonflikten mellom Løtvedt og den drapssiktede 25-åringens bror og hans kone. De nye opplysningene gjorde dette forholdet enda mer anstrengt.

Som BT skrev tirsdag skal det også være her politiet ser konturene av et drapsmotiv. Den drapssiktede 25-åringen har i sin korte forklaring fortalt at han ønsket å ta et oppgjør med Løtvedt. Derfor oppsøkte han 59-åringen natt til fredag 6. juni. Det var derimot ikke meningen å drepe Løtvedt. Derimot skal de ha falt noen uttalelser fra Løtvedt som fikk det til å svartne for 25-åringen.

— Opplysningene du refererer til har vært kjent for oss. Jeg ønsker ikke å kommentere dem nærmere, sier politiinspektør Svein Erik Krogvold i Hordaland politidistrikt til BT.

- Fulgte sporet

— Hvorfor viste dere ikke like stor interesse for dette sporet, som sporet som pekte mot ungdommene?

— Vi jobbet med begge deler, men 25-åringen kom først inn i saken da vi fikk utskrifter fra teleselskapenes basestasjon på Toppe. Den viste at telefonen til 25-åringen var brukt i området i nærheten av åstedet drapsnatten. Da dro vi til Molde og avhørte ham, sier Krogvold.

I dette avhøret ble 25-åringen så syk at han måtte overføres til helsevesenet. Politiet gjorde samtidig interessante funn i leiligheten hans, som de mener knytter ham til drapet.

Mandag kom altså tilståelsen.

— Jeg ser ikke at vi kunne håndtert denne saken på noen annen måte ut fra de opplysninger vi hadde, sier Krogvold.

Han bekrefter at omstendighetene rundt huskonflikten nå er det mest interessante sporet i jakten på motivet for drapet.

— Vi ser jo at det har vært en rekke konflikter med bakgrunn i dette, sier politiinspektøren.

— Er husverten og hans kone sjekket ut av saken?

— De har vært inne til flere avhør, og har status som vitner. Utover det har jeg ingen kommentar til deres roller, sier Krogvold.