Kvinnen ble funnet død i sitt eget hjem på Hylkje torsdag. Både den vesle datteren og morens venninne, som også bor i huset, skal ha vært til stede da 37-åringen skal ha påført kvinnen knivstikkene. Politiinspektør Svein Erik Krogvold bekrefter at de to var i huset.

Ifølge Bergensavisen skal også datterens jevngamle venninne ha vært tilstede i huset da drapet skjedde.

Tiåringens far døde for tre år siden og jenten er nå foreldreløs. Hun får tett oppfølging både fra krisepsykiatrisk team og barnevernstjenesten i kommunen. Ifølge Krogvold blir jenten tatt hånd om på best mulig måte.

— Hun er sammen med nær familie, sier han.

— Datteren betydde alt for moren, sier en bekjent av kvinnen.

Hadde ikke politivakt

Mannen som er siktet for å ha tatt livet av kvinnen, hadde rømt fra Sandviken sykehus 18. juli. 34-åringen skal ha blitt sluppet ut av en ansatt ved en feiltakelse.

Divisjonsdirektør for psykiatrisk avdeling i Helse Bergen, Hans Olav Instefjord, bekrefter at den drapssiktede var innlagt på Sandviken sykehus fra 11. juli. Han forsvant fra institusjonen 18. juli, like før politiet skulle overføre han til soning. 34-åringen rømte også en gang tidligere i denne perioden, men kom da tilbake på egen hånd.

— Om hendelsesforløpet kan jeg bare bekrefte at han unnslapp, sier Hans Olav Instefjord.

Til tross for den første rømningen, ble det ikke satt politivakt på mannen. Han ble heller ikke vurdert til å være en fare for seg selv eller andre.

Var deprimert

Etter det BT erfarer foretok politiet et aktivt søk etter 34-åringen da han rømte første gang. Dette ble ikke gjort etter den andre rømningen. Utgangspunktet for innleggelsen skal ha vært depresjon og forberedelser til, eller forsøk på, selvmord.

— Hvordan vil du si at rutinene deres har fungert i denne saken?

— Vi har i dag meldt saken til Fylkeslegen, så får han se på hvor godt systemet fungerer. Dette er av en sånn karakter at vi synes det er greit at tilsynsmyndighetene ser på det, sier Instefjord.

— Hvordan er det mulig at en pasient rømmer to ganger?

— Det skal selvsagt ikke skje. Jeg vet ikke om han var på lukket avdeling første gang han var hos oss, men vi har nå sendt vår rapport til Helse Vest og Fylkeslegen. Vi skal ikke få slike situasjoner, og det tragiske her er selvsagt at det har gått ut over noen, sier Instefjord.

- Omsorgsfull

Den siktede mannen og den drepte kvinnen skal ha vært venner det siste halve året. Hun slapp ham selv inn i leiligheten før ugjerningen. 37-åringen gikk på sykepleierutdanning og beskrives av kjente som rolig, stille og omsorgsfull.

34-åringen er tidligere straffedømt 14 ganger. Blant annet er han dømt for å ha truet butikkansatte med en blodig sprøyte. Advokat Ann Turid Bugge har forsvart mannen. Hun er overrasket over den alvorlige siktelsen.

— Jeg husker ham som en usedvanlig reflektert og oppegående fyr. Noen klienter merker man seg på grunn av personligheten deres. Denne mannen var slik, sier hun.

34-åringen satt i går ettermiddag i avhør. Både politiet og forsvarer Edvard Holm Bakke er svært tilbakeholdne med å gi opplysninger.

— Jeg kan bekrefte at kvinnen ble drept med kniv. Utover det ønsker vi ikke å kommentere etterforskningen, sier politiinspektør Svein Erik Krogvold.

34-åringens forsvarer, advokat Edvard Holm Bakke, ble i går gitt munnkurv av sin klient.

— Dette er en forferdelig trist sak med mange involverte, var hans knappe kommenter etter avhørene i går.

— Hvordan stiller din klient seg til siktelsen?

— Jeg får ikke lov av klienten min å si noe til pressen i dag. Dette er verken taktikk eller strategi, men på grunn av saken. Politiet får uttale seg, sier Holm Bakke.

KNIVDREPT: Kvinnen ble drept med to knivstikk. Natt til fredag fant politiet en gjenstand i oppkjørselen til huset. Politiet vil ikke bekrefte om dette erdrapsvåpenet.
Høvik, Tor
TAUS: Forsvareren til den siktede 34-åringen, Edvard Holm Bache nektet igår å kommentere saken. Han vil heller ikke si om hans klient erkjennerstraffskyld.
Vegar valde