Det sa Are Bohne i Bergen tingrett tirsdag. Han er en av forsvarerne i rettssaken mot de seks sigøynerne som blant annet er tiltalt for menneskehandel.

I september 2009 fikk politiet en ransanmeldelse etter at det forsvant flere tusen kroner fra en 88 år gammel mann i Porsgrunn. Flere sigøynere ble pågrepet.

— Falsk gull er juggel

I følget var blant andre en 13 år gammel jente, som fikk reise videre etter noen dager på barnevernsinstitusjon. Sommeren 2010 pågrep politiet i Bergen seks sigøynere som nå sitter i Bergen tingrett, blant annet tiltalt for menneskehandel.

Barna skal ha blitt tvunget barn til å selge falske gullvarer og nå ber statsadvokaten i Hordaland om at de beslaglagte varene inndras.

— Jeg konstaterer at det politiet i Bergen kaller falsk gull, er å betrakte som juggel i Telemark, sier Bohne.

Politiadvokat Per Steinar Byngum var jurist på saken fra Telemark og forklarte seg om tyveriet i Porsgrunn. Han sa at saken endte med at en sigøyner ble dømt for grovt tyveri av den eldre mannen.

Han sa videre at det ble gjort forsøk på å utlevere "disse gull-lignende gjenstandene" til reisefølget.

Bohne har hele tiden ristet på hodet over at det er blitt gjort et poeng av at reisefølget har solgt falske gullsmykker.

Juggel

Tirsdag fikk Torbjørg Bay spørsmål fra statsadvokat Arild Oma om hun kjente til at voksne eller mindreårige sigøynere solgte ting som ble fremstilt som gull, men som egentlig var falsk.

— Unnskyld at jeg ler, men dette er ikke spesifikt for sigøynere. Overalt på gaten selges det juggel, svarte Bay, som har arbeidet med sigøynerspørsmål siden 1984.

— Kjenner du til at barn selger ting som er noe annet enn det de fremstilles som?

— Hvis familien reiser rundt og selger juggel, vil nok også barna selge det, svarte Bay.

Rettssaken mot de seks ble onsdag utsatt grunnet sykdom i retten.