Det var under en kamp for Lyn at El Fakiri opplevde at en annen spiller kom med rasistiske tilrop. I går fortalte han åpenhjertig til klasse 9E om hvordan det føltes å bli hetset på banen.

FOTBALLHETS: Hassan El Fakiri og Amin Askar fortalte om hvordan de har opplevd drittslenging og mobbing i fotballen. - Jeg visste ikke at det å begynne med fotball skulle føre til så mye hets, sa Askar.
ODD E. NERBØ

— Jeg ble veldig lei meg og sint. Jeg hadde aldri opplevd rasisme tidligere, men så skjedde det på et sted hvor jeg alltid har følt meg trygg. Det hadde jeg ikke forventet. Heldigvis fikk jeg god støtte fra laget, fortalte han.

Gjennom de siste fem ukene har skoleklasser fra hele Hordaland drevet mobbeserien Vær en venn sin nettside på Facebook.

Hver mandag har en ny klasse overtatt stafettpinnen. For å starte stafettuken på Storetveit skole, fikk klasse 9E besøk av deres store idoler i Sportsklubben Brann.

Dritt fra tribunen

Som fotballspillere må Amin Askar og Hassan El Fakiri til stadighet leve med negative slengbemerkninger fra tribunene.

— De slenger dritt når vi taper, eller når man ikke spiller bra. Voksne mobber minst like mye som barn. Jeg visste ikke at det å begynne med fotball skulle føre til så mye hets. Mange sliter med depresjoner, men må bare lære seg å takle det, sier Amin Askar og får støtte av lagkameraten:

— Som ung kunne jeg gå og kverne på sånne ting hele tiden, men etter hvert som man blir eldre, så bryr man seg ikke så mye lenger, sier El Fakiri.

For å skåne seg selv mot noen av kommentarene, har de to spillerne sluttet å lese alle kommentarene som kommer inn på Twitter og Facebook.

— Sånn sett er jeg på en måte glad for at jeg ikke er vokst opp med alle de sosiale mediene, sier El Fakiri.

Askar beskriver livet som fotballspiller som en berg-og-dal-bane.

— Derfor er det viktig å ta seg av dem som er nede. Du ser jo hvis de henger med hodet og ikke har det bra, sier han.

- Må inkludere alle

Kommer det nye spillere på laget, prøver de begge å inkludere dem slik at alle føler seg ivaretatt. Det mener de er viktig også i en skoleklasse.

— Det handler om å ta kontakt, og bli kjent med nye mennesker. Vi har alle et felles mål, og da er det viktig at alle har det bra, sier El Fakiri.

IDOL: Elevene hadde forberedt seg godt på besøket fra Brann-spillerne. Flere hadde laget plakater for å hylle sine helter.
ODD E. NERBØ
GLEDER SEG: Iben Vestrheim gleder seg til klassen skal drive skolestafetten til Vær en venn denne uken. Ekstra stas var det å få Brann på besøk.
ODD E. NERBØ

De erkjenner likevel at de på et lag aldri vil være bestevenn med alle.

— Alle er forskjellige, men vi må ha respekt for hverandre, sier Askar.

Elevene fulgte nøye med mens Brann-spillerne delte sine erfaringer.

— Jeg synes det er dumt at det er så mye mobbing, både i skolen og i fotballen. Det er bra at El Fakiri forteller sin historie, slik at andre som blir mobbet, kanskje føler seg mindre alene, og ser at det går bra til slutt, sier Fredrik Emil Nilsen (14).

Tonje Fotland (14) mener alle bør bli flinkere til å inkludere andre.

— Man må bare gå bort og snakke med andre, sier hun.

- Mobbing ødelegger liv

Hassan El Fakiri var opptatt av at alle som opplever mobbing, må si ifra.

— Mobbing kan ødelegge liv og fremtiden for de unge. Blir du mobbet, si ifra, enten til den som mobber, til en lærer eller til andre voksne, sa han til elevene.

Klassekontakt Marianne Karlsen forteller at klassen har hatt utfordringer med ekskludering.

— Det var en del grupperinger her hos oss, men vi har jobbet mye med å løse opp i gruppene og det er blitt mye bedre. Elevene her kommer fra fem forskjellige skoler, så da er det lett for at det blir litt klikkete, sier Karlsen.

Hun tror Brann-spillerne nyter stor respekt hos elevene.

— De er store forbilder og det er mange som heier på dem. Derfor betyr det de forteller mye, sier hun.

Følg klassens arbeid for Vær en venn på Facebook.

INTERESSERTE: Fredrik Emil Nilsen (t.v.) og Aksel Steffensen og medelevene i klasse 9E fulgt nøye med da Askar og El Fakiri fortalte om sine opplevelser med mobbing. - Det er trist at det er mobbing overalt, synes de.
ODD E. NERBØ
SKOLESTAFETT: Klasse 9E skal lede denne ukens skolestafett på Facebook.
ODD E. NERBØ