— Da jeg fortalte politiet hva som var blitt stjålet, spurte de hva det var jeg egentlig holdt på med, sier Ola Borge (21).

Tyveriet skjedde mens bilen hans stod parkert på Arna stasjon. Lørdag formiddag skulle søsteren hente bilen, og da viste det seg at bildøren var åpen.

Stjålet fra baksetet

Noen hadde brutt seg inn i bilen i løpet av natten.

— De har på en eller annen måte fått opp døren, løftet på skjoldet som lå i baksetet, og tatt med seg sekken som lå under. I den var det to sverd, to dolker, en øks, en stålhjelm, en fektemaske og en del beskyttelsesutstyr, forteller Borge til Bygdanytt.

Utstyr i middelalderstil

Utstyret bruker han i hobbyen sin «hærkamp». Medlemmer i hærkampklubben hans, «Kongshirden 1260», som avholder slag med rekvisitter i middelalderstil, har laget deler av utstyret. Øksen har han laget selv. Andre gjenstander er kjøpt inn fra utlandet, og er vanskelige å få tak i nye kopier av.

Utstyret som er stjålet har en verdi på 5-6000 kroner, anslår Borge.

— Men for meg er det mye mer verdt, sier han til avisen.

Å skaffe seg nytt utstyr er nemlig tidkrevende.

— Noen av tingene har jeg brukt i fem år. De er kanskje ikke i så bra stand. Det ene sverdet var tapet, men det funket, og det tar tid å skaffe nytt. Jeg må bestille nye sverd, kjøpe nytt øksehode, bygge opp nye hansker, lage nye albubeskyttere og bestille ny hjelm, sier Borge til bt.no.

Utlover penger

Derfor har han i dagene etter innbruddet hengt opp lapper rundt om i Arna der han ber tyven om å komme tilbake med utstyret. Han lover til og med tyven penger etter ugjerningen.

Hvis tyven kommer politiet i forkjøpet, og gir 21-åringen utstyret tilbake, vil han også trekke anmeldelsen.

— Politiet spurte hva jeg drev med da jeg fortalte hva som var stjålet. De syntes jo det var et spesielt tilfelle, og mente at det ikke skulle være så vanskelig å spore opp eieren hvis de kom over tyvegodset, sier 21-åringen.

Foreløpig har ikke lappene i Arna hjulpet.

— Jeg håper på at jeg får tips, men har ikke veldig store forhåpninger, sier Borge til bt.no.

- Ikke hver dag

Etterforskningsleder Nils Inge Romslo ved Bergen nord politistasjonsdistrikt bekrefter at tyveriet er anmeldt.

— Det er ikke hver dag vi får en sånn godsliste fra et tyveri fra bil, det er det ikke, sier han til bt.no.

- Stilte dere noen ekstra spørsmål til anmelderen da dere så at det gjaldt økser og sverd?

— Vi har ikke hatt kapasitet til å ta noe formelt avhør av ham, sier Romslo.

Han opplyser at politiet har registrert alle de stjålne gjenstandene i datasystemet, slik at de kan spores tilbake til eier om de skulle dukke opp.

Trener på Bergenhus

Hver onsdag og lørdag trener Ola Borge med hærkampklubben på paradeplassen i Bergenhus festning. De trener på teknikker med ulike våpen og på forskjellige taktikker.

— Av og til er vi 25 stykker på trening, sier Borge, som har et håp om at utstyret er kommet til rette til treningen begynner igjen 1. august.

Målet er å bli best på de ulike kampteknikkene.

— Vi har show, men det vi gjør mest er å trene, i tillegg er vi med på markeder, sier 21-åringen.

KLAR TIL KAMP: Ola Borge trener på Bergenhus festning hver onsdag og lørdag. Å skaffe seg nytt middelalderutstyr er tidkrevende.
PRIVAT