Veltede glass, en bakdør på vidt gap og et rot uten like møtte Lisbeth Håvik da hun kom hjem til leiligheten på Danmarks plass lørdag kveld.

— Det så helt forferdelig ut her. Jeg ringte dem jeg bor med med en gang og ba dem komme hjem, sier hun.

Mens leiligheten i Granbakken hadde stått tom noen timer, skal nemlig tyver ha brutt seg inn bakdøren og virkelig tatt for seg.

Fra kjøleskapet mangler det en hvitost og en Pepsi Max. Jeg fatter ikke hva de har tenkt på.

Stine Hermansen

— De har vært overalt. Det er utrolig ekkelt å tenke på at noen har gått gjennom alle tingene våre, sier Stine Hermansen.

— Men det verste er at vi har mistet datamaskinene våre, med masteroppgavene. Og det er under en måned til de skal være levert inn, sier Mari Sandvik.

- Mistet alt

De tre studinene skulle være ferdige mastere i meteorologi og oseanografi innen årets slutt. Nå henger det i en tynn tråd, i hvert fall for Lisbeth.

— Jeg har mistet alt arbeidet mitt. De har stjålet både datamaskinen og minnepennen jeg hadde backup på, så jeg sliter nå, sier hun.

De to andre jentene har bare delvis backup av arbeidet sitt.

— Vi skal hjelpe deg å skrive den inn på nytt hvis vi det kommer til det, sier Stine og Mari.

— Nå gjelder det å godsnakke med veilederne våre, fortsetter jentene.

Mangler hvitost

Det har ikke akkurat vært lystig stemning hos jentene i Granbakken siden lørdag.

— I begynnelsen var det bare tragisk. Det ble en del grining, for å si det sånn. Men da vi begynte å gå gjennom hva de faktisk har stjålet, ble det nesten komisk, sier Lisbeth.

Det er nemlig ikke alt tyvene har tatt med seg som var like verdifullt.

— Fra kjøleskapet mangler det en hvitost og en Pepsi Max. Og så har de stjålet noen talglys fra stuebordet. Jeg fatter ikke hva de har tenkt på, sier Stine.

Mari har blitt frastjålet en skitten genser. Patrik Bohlinger, kjæresten til Lisbeth, har blitt loppet for en bukse og en boksershorts og Stine laderen til speilreflekskameraet.

— Og noen av tingene til Stine har de satt igjen på mitt rom, sier Mari, som forøvrig mangler en pynteøks i tre fra Fiji.

- Hjelp oss!

Jentene anslår at tyvene har fått med seg verdier for 60.000 kroner.

— Nå må vi ut og kjøpe nye datamaskiner. Det er ikke bare bare å hoste opp flere tusen kroner når man er student, sier Stine.

Politiet bekrefter at de har mottatt melding om tyveri fra stedet hvor de tre studentene bor, og at det vil bli opprettet sak.

— Det viktigste er at vi får innholdet på datamaskinene tilbake. Vi håper inderlig at folk tar kontakt med politiet om de har sett noe, sier jentene.

- Sikkerhetskopier oftere

Heine Didriksen er overingeniør ved IT-avdelingen til NHH. Han anbefaler folk å kryptere innholdet på datamaskinene sine, slik at dataene ikke kan leses av uvedkommende.

— Og så gjelder det å sikkerhetskopiere ofte. Man må ta backup til et eksternt medium, og lagre dette separat fra datamaskinen, sier han.

Studenter har ofte tilgang til å lagre data på lærestedets sentrale filsystem, hvor de kan laste op arbeidet sitt.— Andre kan for eksempel bruke Dropbox, sier han.

Didriksen sier han er overrasket over at folk ikke er flinkere til å sikkerhetskopiere dataene sine.

— Det koster mindre enn 500 kroner for en ekstern harddisk på 1 TB nå, så det forundrer meg litt ja, sier han.

Har du noen gang mistet viktig arbeid fra din datamaskin? Del dine erfaringer under!

FOR STOR: - De har plugget den ut av veggen, men ikka tatt den med seg. Den ble vel for tung, sier Stine Hermansen.
GERHARD FLAATEN
LITE LYD: Tyvene tok med seg høytalerne men satte igjen forsterkeren.
GERHARD FLAATEN