— Kvinnen vil bli obdusert i dag. Først om en uke får vi trolig de første svarene på hvorfor hun døde og om det har sammenheng med saken vi etterforsker, sier politioverbetjent Tore Salvesen ved Laksevåg lensmannskontor til BT.

Lørdag ble kvinnens 63 år gamle datter fengslet i fire uker, siktet for forsettlig drapsforsøk på sin egen mor. Dersom det viser seg at morens død skyldes skader påført under drapsforsøket, kan saken ta en dramatisk vending.

— Resultatet fra obduksjonen blir sentralt for den videre etterforskningen og om det er grunnlag for å utvide siktelsen, sier politiadvokat Harry Rosnes i Hordaland politidistrikt.

- Har det tungt

Politiet fikk melding fra Haukeland universitetssjukehus om dødsfallet i går ettermiddag. Senere fikk den siktede datteren det tragiske budskapet meddelt på cellen i Bergen fengsel.

— Hun har vært nedbrutt helt siden pågripelsen og kan ikke skjønne hvorfor hun handlet som hun gjorde. Situasjonen er særdeles vanskelig nå, sier den siktede datterens forsvarer, advokat Gisle Didriksen.

I avhør har kvinnen innrømmet at hun presset en pute mot morens ansikt og helte klorin inn i munnen hennes. Hun var meget beruset da hun ble pågrepet. Promillen viste hele 3,0.

Selv om hun erindrer de faktiske forhold, har hun ikke erkjent straffskyld. Kvinnen mener hun ikke vær tilregnelig i gjerningsøyeblikket.

Ekstrem situasjon

Nå er advokaten opptatt av at klienten blir tatt skikkelig hånd om. Det er også politiet.

— Det er en ekstrem situasjon vi nå har havnet i, sier Didriksen.

— Det er selvsagt ikke aktuelt med flere avhør av kvinnen nå. Vi vil bruke den tid som er nødvendig, sier politioverbetjent Tore Salvesen.

Det var langfredag at politiet fikk en dramatisk melding om at en familietragedie var i ferd med å utspenne seg i en leilighet i Olsvik. Den 63 år gamle kvinnen hadde da ringt sin sønn og fortalt at hun var i ferd med å drepe sin mor.

— Jeg har prøvd å drepe min mor lenge. Jeg håper hun er død, sa kvinnen da politiet stormet leiligheten hun har delt med sin mor. Bare minutter tidligere hadde kvinnen presset en pute mot ansiktet på sin pleietrengende mor (88).

— Hvis hun overlever, vil jeg prøve å drepe henne igjen, skal datteren ha sagt til politiet.

I går døde moren.

Kvinnens bistandsadvokat, Beate Hamre, var ikke informert om dødsfallet da BT kontaktet henne i går.

Hun var senest i forgårs på Haukeland for å snakke med sin klient. Den fra før av pleietrengende kvinnen, var da medtatt men tilsnakkendes.

— Hun valgte å ikke la seg avhøre av politiet på grunn av familiære forhold. Det hadde hun rett til, sier Hamre.

Politiet har derfor bare den siktedes versjon på hva som skjedde i leiligheten da dramaet utspant seg på langfredag.

— Vi håper at resultatene av en del tekniske undersøkelser på åstedet kan gi oss flere svar, sier politiadvokat Rosnes.

Så langt er det ingen ting som tyder på at det var et forsøk på barmhjertighetsdrap. For politiet er motivet en gåte, utover at den siktede kvinnen skal ha vært oppgitt over situasjonen for sin pleietrengende mor.

FAKSIMILE: BT lørdag 19. mars.