— Det burde vært en muslim med i panelet som kunne fortalt hva som faktisk er riktig om islam, etterlyste Jamina Ghezali. Sammen med venninnen Sarah Abid satt hun midt i Tivoli på Det Akademiske Kvarter og fulgte debatten «Innvandringskritikk i grenseland» som ble holdt i regi av Studentersamfunnet i Bergen i kveld.

Debatten skulle nettopp handle om hvor langt ytringsfriheten skal gå, og om kritikk fra innvandringsfiendtlige miljøer skal stå uimotsagt. Arne Tumyr, leder av Stopp islamiseringen av Norge (SIAN), var en de to kontroversielle debattantene som var invitert. Han begynte åpningsinnlegget med å hevde at han verken er nazist, rasist eller islamofob.

Les også: Eit skralt forsvar av Noreg

— Men det som er i ferd med å skje er at islam erobrer Europa, fortsatte han, og oppfordret publikum til å bekjempe islam som han hevdet var en primitiv religion. Atle Stien, leder for Demokratene i Bergen, som steppet inn istedenfor Honest Thiking - redaktør Ole Jørgen Anfindsen som meldte frafall rett før begivenheten, framstod som relativt liberal i forhold til Tumyr.

Tumyr ble ikke overraskende møtt med tilrop som «rasisme er rasisme» og «Du forgifter samfunnet, Tumyr» fra de fremmøtte i salen, som for øvrig var full til randen.

— Jeg synes det er rart å begynne innlegget med at du ikke er rasist, når resten av innlegget er rasistisk. Det er jo faktafeil at muslimer kommer til å overta Norge, svarte Mimir Kristjansson, journalist i Klassekampen, fra andre siden av panelet. Han fikk støtte fra Rune Berglund Steen, kommunikasjonsansvarlig i Antirasistisk Senter, som forklarte til BT at han i utgangspunktet har et prinsipp om sjelden å debattere med representanter fra ytterste fløy.

— Vi vil ikke vanligvis bistå dem til å få en arena, men denne debatten er et riktig unntak, siden det har vært så mye fokus på ekstremisme etter 22. juli, sa han.