Diskusjonen om å bygge bybane eller ikke går høylytt i Stavanger, Sandnes og Sola.

Onsdag neste uke skal fylkestinget avgjøre saken, men denne uken er det dukket opp en skandale rundt bybanekontoret i Stavanger som kan velte hele prosjektet.

Bybanekontoret har nemlig leid inn PR-byrået Burston-Marsteller for å drive påvirkningsarbeid for seg, blant annet overfor politikere og administrasjon i kommuner og fylkeskommuner.

Betalte millioner for PR

Regningen er på 5,5 millioner kroner bare i år, noe som har fått politikere fra alle partier til å fly i taket.

— 2012 har vært ganske eksepsjonelt, og omfanget er blitt større enn det som vi opprinnelig hadde sett for oss, har bybanedirektør Georg Karl Gundersen forsvart seg med overfor NRK Rogaland.

I tillegg til å reagere på prisen, er politikere fra samtlige parti rasende over at bybanekontoret, som skal være en nøytral utredningsinstans, tilsynelatende har fungert som et propaganda- og lobbykontor.

Mye av argumentasjonen til Bybanekontoret er basert på Bybanens suksess i Bergen.

Nå er leder i Bergen Næringsforening, Marit Warncke, dratt inn i saken.

«Forfalsket» kronikk

10. juli sto det nemlig på trykk en helsides kronikk i Stavanger Aftenblad, med tittelen «Har Stavanger noe å lære av Bergen?», signert Marit Warncke. I kronikken argumenterer Warncke for hvorfor bybane er en god løsning på transportbehovene i både Bergen og Stavanger.

Men NRK Rogaland avslører i dag at kronikken ikke er skrevet av Warncke, men av Burston-Marsteller. PR-byrået fikk 50.000 kroner fra Bybanekontoret for oppdraget, som det løste ved å gjøre et intervju med Warncke. Deretter ble intervjuet skrevet om til en kronikk.

Marit Warncke bekrefter overfor NRK at hun i juni ble kontaktet av byrået Nor PR, som jobbet for Burston-Marsteller i forbindelse med konsulentavtalen med bybanekontoret.

Warncke sier at hun ble bedt om å si noe om erfaringene med Bybanen i Bergen. Det sa hun ja til.

Full granskning

Intervjuet ble gjort på hennes kontor 22. juni og et utkast av intervjuet ble oversendt henne. Ifølge Warncke måtte hun skrive om manuset og hun føyet også til noen momenter. Deretter gikk manuset frem og tilbake mellom henne og PR-byrået.

— Jeg er ikke helt sikker på akkurat når i prosessen det ble klart at det skulle sendes som kronikk, sier Warncke.

Fylkesordføreren og fylkesrådmannen i Rogaland har tatt initiativ til å granske bybanekontorets pengebruk og metoder.

Granskingen vil omfatte både konsulentavtalen med Burson-Marsteller, grunnlaget for opprettelsen av bybanekontoret, styringen av kontoret og rapporteringen derfra.

— Jeg frykter at denne pengebruken skader den viktigste politiske saken i denne fylkestingsperioden, sier fylkesrådmann Trond Nerdal til NRK.

FOR BYBANE: Marit Warncke, leder i Bergen næringsråd, ble brukt som sannhetsvitne for bybanens fortreffelighet i Stavanger. Men kronikken signert henne var i virkeligheten skrevet av et PR-byrå hyret inn av bybanekontoret i Stavanger.