I fjor høst merket Trygve Normann Nilsen at synet på venstre øye gradvis ble svakere. I januar konstaterte en optiker at han bare hadde 50 prosent syn igjen på øyet, og henviste fyllingsdølen til øyelege.

— Jeg fikk opplyst at det tar 12 måneder å komme til hos øyelege i Bergen. Derfor kjøpte jeg lesebriller i ventetiden, sier Nilsen.

Måneden etter var synet merkbart forverret. Nilsen ble urolig og nærmest kranglet seg til time hos en øyeklinikk i sentrum. Øyelegen slo fast at Nilsen hadde grå stær og bare 20 prosent syn igjen på øyet.

— Han sa at jeg måtte opereres kjapt, men at inngrepet var enkelt, og at jeg ville få synet tilbake.

- Vi ventet og ventet

Tidlig i mars ble Nilsen henvist til Øyeavdelingen på Haukeland universitetssjukehus. Like etter fikk han brev fra Helse Bergen: "Vi planlegger utredning/behandling innen juni 2012", sto det.

Juni nærmet seg. Hver dag ventet han og konen spent på posten.

— Vi kunne ikke bestille ferietur eller planlegge reiser. Vi bare ventet og ventet på operasjonsdato, sier konen Randi Krüger.

Fra Helse Bergen var det helt stille. På tampen av juni ringte Nilsen til Øyeavdelingen.

— "Du kommer nok ikke til nå", fikk jeg høre, «du står ikke på øyeblikkelig hjelp-listen, andre går foran deg hele tiden». Samme beskjed fikk jeg da jeg ringte for tre uker siden. Jeg ble fortalt at det kommer til å gå vinter og vår før jeg blir operert, fordi jeg står i en uprioritert helsekø.

Venter lengst i landet

Akkurat nå venter 319 pasienter på grå stæroperasjon ved Øyeavdelingen på Haukeland. De som venter lengst, står i kø i 54 uker. Ingen norske sykehus har lengre ventetid enn Haukeland.

— Vi har rett og slett ikke kapasitet til å ta unna disse pasientene. De siste tre årene er aktiviteten ved avdelingen økt med åtte prosent hvert år uten at vi har ekstra ressurser. Vi er nødt til å prioritere pasienter som trenger behandling raskt, sier Johnny Jakobsen, avdelingsdirektør ved Øyeavdelingen.

— Hvorfor må pasienter ved Haukeland vente lengst i landet?

— På grunn av den store pågangen av pasienter, kombinert med for små operasjonskvoter til privatpraktiserende øyeleger. De private er en kjærkommen ressurs. De kunne gjerne gjort flere av disse operasjonene.

— Hvorfor får ikke pasienter beskjed når de ikke får behandling til planlagt tid?

— På grunn av den store pågangen må vi hele tiden vurdere hva vi vil bruke ressurser på, men vi kunne nok ytt bedre service når det gjelder informasjon.

- Unødvendig helsekø

Trygve Normann Nilsen ante ikke at privat operasjon kan være alternativ til offentlige helsekø. Dette ble han først klar for noen uker siden hos bedriftslegen til sin gamle arbeidsgiver.

Bedriftslegen kontaktet den private kirurgen Morten Neset, som er avtalespesialist hos Helse Vest. Men Neset, som i år kan ta inntil 600 grå stær-pasienter for Helse Vest, hadde brukt opp 2012-kvoten sin alt i mai. Neste år har han allerede 300 på ventelisten.

— Det er synd og skam at mange eldre må vente lenge på operasjon. For å få unna en unødvendig helsekø kunne jeg operert dobbelt så mange i året, hvis det offentlige ville betale, sier Neset.

— Hvorfor skal en 85-åring som ser dårlig måtte vente inntil et år på operasjon? Dette er billige og raske inngrep, som koster det offentlige 6400 kroner stykket.

Føler seg lurt

I begynnelsen av oktober ble Nilsen undersøkt av Neset, som konstaterte at den grå stæren var blitt overmoden, og at Nilsen er blitt blind på venstre øye. Den spreke pensjonisten hadde ikke merket noe selv.

En operasjon kan mest sannsynlig gi Nilsen synet tilbake, og han har bestemt seg for å betale det private inngrepet til 10.000 kroner selv.

— Hadde jeg blitt opplyst om denne muligheten før, ville jeg betalt med en gang og blitt ferdig med dette. I stedet har jeg mistet synet i operasjonskøen.

Nilsen sto i den offentlige helsekøen i god tro på at behandling var nært forestående. Nå føler han seg lurt av Øyeavdelingen.

— Dette er å kaste blår i øynene på folk. I brevet sto det at jeg skulle få behandling innen juni 2012, og jeg stolte på det. Men i realiteten burde det stått juni 2013.

Førde sentralsjukehus har nest lengst ventetid i landet med 36 uker.