— Jeg finner meg ikke i å bli behandlet på denne måten, sier Lie Engen til Bergens Tidende.

Det har han heller ingen grunn til, mener Bergen tingrett. Bon Appetit-kjeden ble før helgen dømt til å betale stordabuen 30.000 kroner i erstatning. Dommen er en massiv kritikk av hvordan gatekjøkkengiganten på Vestlandet behandler unge ansatte.

«Himla basketak»

Klokken er 02.00 en lørdagsnatt i fjor. Vegar Lie Engen står i luken på Havnekroa i Leirvik sentrum. Han langer pølser og freser hamburgere til sambygdinger på vei hjem for å hvile ut rusen.

Den da 17 år gamle gutten får øye på en venninne, som blir plaget av en aggressiv, ung mann. Vegar åpner bakdøren for å sjekke hva som skjer.

Plageånden - som 17-åringen allerede har et anstrengt forhold til - trenger seg inn. Han slenger Vegar i veggen, og begynner å slå. 17-åringen får et dypt kutt på kinnet. Blodet renner.

— Det blir et himla basketak. Jeg får meg et par skikkelige kilevinker, og klærne mine blir revet opp, forteller Vegar.

Dundrende hodeverk til tross, 17-åringen fortsetter å jobbe til gatekjøkkenet stenger klokken 03.30.

Dagen etterpå blir han kalt inn på teppet. Sjefen på Havnekroa har fått nyss i at Vegar slapp uvedkommende inn på bakrommet i arbeidstiden. Det er oppsigelsesgrunn.

— «Du er oppsagt», er beskjeden. Jeg får ikke engang forklare meg ferdig.

- Feigt

I sommer flyttet stordabuen til Bergen, hvor han nå jobber som taktekker. BT treffer ham i en leilighet i Michael Krohns gate. Sin forrige arbeidsgiver synes han fint lite om.

— Det var feigt og urettferdig å behandle meg på denne måten. Jeg hadde jobbet på gatekjøkkenet i åtte måneder, og ikke fått noe annet en gode skussmål inntil dette skjedde, forteller han.

Men Vegar Lie Engen lot seg altså ikke pille på nesen. Han kontaktet LO, som umiddelbart reagerte på den nådeløse avskjedigelsen.

Nå har Bergen tingrett enstemmig slått fast at den var usaklig. Bon Invest, som eier gatekjøkkenkjeden, får gjennomgå av dommerne.

«Retten er enig med saksøker i at det er sterkt klanderverdig å utsette en ungdom for en slik behandling i sitt første arbeidsforhold», heter det blant annet.

Og videre:

«Bon Invest AS har åpenbart ikke sørget for at ansattes rettigheter blir ivaretatt på en forsvarlig måte».

Dommerne legger også vekt på at avskjedigelsen var drøftet helt opp på styrenivå i selskapet, som har rundt 360 ansatte. Mange av dem ungdommer.

— Jeg er sikkert ikke den eneste som er blitt behandlet på denne måten. Mitt råd til ungdommer i arbeidslivet er at de må organisere seg. Det hjalp meg, sier Vegar.

Angrer ingenting

— Dette er en svært viktig prinsipiell sak. En del arbeidsgivere tror at de nærmest kan behandle ungdommer og studenter som dritt. Det kan de altså ikke, sier Arild Hamre, distriktssekretær i Hordaland Hotell- og restaurantarbeiderforening.

Han har engasjert seg sterkt i saken. Bon Invest har imidlertid ingen dårlig samvittighet.

— Vi er uenig i beskrivelsen som retten legger til grunn, og mener slåsskampen skyldes at saksøker slapp inn uvedkommende på bakrommet, sier advokat Jan Ohldieck, som også sitter i Bon Invests styre. Han tilbakeviser at firmaet behandler unge ansatte useriøst.

— Vi har likevel ikke tatt stilling til om dommen skal ankes. Det får vi se nærmere på, legger han til.

I tillegg til erstatningssummen, må Bon Invest også ut med drøye 30.000 kroner i saksomkostninger.

VANT RETTSKAMP: 18 år gamle Vegar Lie Engen lot seg ikke overkjøre av arbeidsgiveren Bon Appetitt. Nå har han fått 30.000 kroner i erstatning etter en ugyldig oppsigelse. - Pengene skal jeg bruke til å betale ned gjeld, sier han.<p/>FOTO: KNUT STRAND