Turid Smørdal, som oppholder seg i Ulvik, hadde mandag en skrekkopplevelse som bokstavelig talt holdt på å gå henne på nervene løs. Å komme til tannlege på kort varsel, viste seg å være en komplett umulighet.

Hun begynte allerede søndag kveld å merke litt smerte i ene kjeven, men mandag morgen var verken blitt uutholdelig. Det var åpenbart gått betennelse i en tann, og hun måtte til behandling i en fart.

Men det viste seg i disse ferietider å være lettere sagt enn gjort.

— Prøv privat tannlege

— For det første var tannlegen i Ulvik på ferie, og ifølge telefonsvareren kunne barn og unge henvende seg til tannhelsetjenesten på Voss. Voksne måtte derimot søke hjelp hos privat tannlege der, forteller Smørdal oppgitt til Bergens Tidende.

Men den gang ei. Hun fikk forloveden Jan Bakke, som hun er sammen med på Vambheim, til å finne ut om det var hjelp å få hos noen av de fire tannlegene på Voss. Jan ringte til den ene etter den andre.

Er dette helse-Norge?

— Den første var på ferie, men skulle komme tilbake i dag, var svaret. Men Turid orket ikke vente, for det ble bare verre og verre. De to neste tannlegene var begge på ferie, og den fjerde svarte ikke. Vi ringte gang på gang, men ikke en lyd, sier Jan som ble mer og mer irritert.

— Ja, jeg ble direkte forbannet, for det går jo ikke an å ha det slik, selv om vi er midt i ferien! Er dette virkelig helse-Norge i et nøtteskall, spør han.

I sin fortvilelse ringte Turid så til den offentlige tannhelsetjenesten på Voss. I nøden måtte man vel strekke seg langt for å hjelpe også en voksen stakkar, håpet hun. Kapasiteten sprengt

Men ikke tale om, kapasiteten var helt sprengt, var svaret. Hun ble henvist til å søke hjelp hos tannlege i Bergen.

— Hvorfor skal det være slik? Det er da helt sprøtt å bli bedt om å reise den lange veien helt til byen når det er snakk om et akutt tilfelle som dette! sukker Jan.

Og enden på visa? Turid bet tennene sammen og resignerte på sett og vis. Å dra til Bergen kom ikke på tale. Sent i går kveld håpet hun å overleve med verk og pine til i dag tidlig, i et håp om å slippe til hos den ene tannlegen som etter sigende nå skulle være på plass i igjen.

OPPGITT: Turid Smørdal er oppgitt over den elendige tannlegeberedskapen nå i ferietiden.
FOTO: TOR HØVIK