Rundt to uker før Trafigura-skipet «Probo Emu» kom til Norge, skrev Dagbladet.no en illevarslende artikkel: I august hadde «Probo Koala» losset avfall som siden ble dumpet på åpne fyllinger i Elfenbeinskysten.

«Jeg håper dette ikke er sant» Nå skulle søsterskipet, «Probo Emu», komme med farlig avfall til Sløvåg.

I Elfenbeinskysten døde minst 16 personer som følge av avfallet. Trafigura benekter at dette er mulig.

I nabobedriften til Vest Tank var daglig leder Lars Hellandsjø ikke mild.

Han sendte avgårde en rasende e-post:

«Jeg håper dette ikke er sant», skal Hellandsjø ha skrevet til Berland, etter at han hadde lest e-posten.

Og videre: «Dette er en omdømmetrussel av de sjeldne».

E-postutvekslingen ble lest opp i Nordhordland tingrett i dag, der tre personer fra Vest Tank er tiltalt for diverse brudd på forurensingsloven. Styreleder Trond Emblem er også tiltalt for forsikringssvindel og grov økonomisk utroskap.

— Våkne

Bedriften Hellandsjø leder, er Wergeland-Halsvik, som selv driver med lagring av lavradioaktivt avfall. Hellandsjø var også leder for Gulen og Masfjorden Utvikling, som blant annet står for kaianlegget i Sløvåg.

— Berland fikk en avisartikkel som jeg tror fikk ham til å våkne, sa politiadvokat Tarjei Istad i dagens innledningsforedrag i rettssaken.

Aktoratet har brukt store deler av dagen på å fortelle om tillatelsene Vest Tank hadde - og manglet.

— Vest Tank tok imot væsker de ikke klarte å rense og ikke hadde tillatelser til. Det gjelder også avfallet fra «Probo Emu», sa aktor Hans Tore Høviskeland da han fortsatte sitt foredrag for Nordhordland tingrett.

E-posten ble beslaglagt som utskrift på kontoret til Berland på Ågotnes i Fjell kommune. Berland hadde kontor både der og på tankanlegget i Sløvåg.