Dette er worst-case-scenariet for alle som er involvert i brann— og redningsarbeid: En ulykke i sjøtunnelen mellom Sveio og Stord. Dypt i fjell, under fjord, langt fra folk. I går kom øvelsen som alle har ventet på siden åpningen i fjor.

Det ulte i ambulanser, det veltet i røyk og det flerret i blålys gjennom disen. Dramatisk og spektakulært, realistisk og ufyselig kaldt.

Men om alle hadde overlevd om ulykken virkelig hadde vært ute, er ikke godt å si. Medisinsk personell sa til BT etterpå at minst fem av de seks skadde ville ha omkommet.

Høyst realistisk

Det vi observerte fra vår plass i Kystbussen på vei til sykepleiernes blåtur var dette:

2,4 kilometer sør for bomstasjonen på Føyno hadde tre personbiler tørnet sammen. De sto på tvers av veibanen i tunnelen. To kvinner satt fastklemt i bilene. De øvrige skadete lå strødd i veibanen.

En tankbil fra Statoil hadde klart å bremse, helt inn mot ulykkesbilene. Hadde den tatt fyr, hadde katastrofen tatt et annet løp.

En dyretransport på vei til slakteriet i Ølen var også innblandet. En gravid kvinne satt fastklemt i sin bil, etter en bråbrems. Og bakerst hylte det i alt som var av bremser på Kystbussen, med glade sykepleiere på tur.

Scenen var satt, dramaet kunne begynne.

«Kakling»

Da «ulykken» ble varslet og redningsarbeidet satt i verk, skjedde dette: Brannvesenet, som var først på stedet, dominerte på sambandet. Politiet, som ikke ble varslet, plukket nyheten opp på brannvesenets melding.

Men verre var det at helsepersonellet som kom ned til ulykkesstedet ikke fikk kontakt ut av tunnelen.

— Det var en voldsom kakling på sambandet, vi kom ikke igjennom, sa en ambulansemannskap på høringen sent i går kveld.

Mange mente det kunne gått riktig ille om det virkelig hadde vært alvor.

Ekte bussbrann

Hele øvelsen i går toppet seg da det oppsto en virkelig brann i en Kystbuss på Leirvik samtidig med øvelsen i Trekantsambandet. Motorbrannen ble slukket av sjåføren, men brannvesenet ble tilkalt for å etterslokke da det blusset opp igjen. Det var så dramatisk en stund at man vurderte å avbryte øvelsen, men den ble fullført.

SKREKKSCENARIO: Det var bare en øvelse, men den virket reell nok. Tre biler tørnet sammen dypt under Bømlafjorden i Trekantsambandet. Seks personer kom alvorlig til skade.
FOTO: TOR HØVIK