Til tonene av en nesten ugjenkjennelig marsjversjon av «Å du som metter liten fugl» ankom Djupedal NRK 2-debatten «Brød og Sirkus», som ble sendt direkte fra Handelshøyskolen.

Djupedal skapte bølger da han trakk tilbake alle godkjennelser til privatskoler mens departementet utformer en ny lov. I går fikk flere av de 33 skolene som ble rammet, sagt sin mening om vedtaket.

— Dette kom som et sjokk. Vi ante ikke at Soria Moria var beretningen om et varslet mord. Dette er første gang i norsk historie en lov har fått tilbakevirkende kraft, raste Nikolai Herlovsen fra Fram-skolene.

En offensiv Djupedal lot seg ikke påvirke av drapsanklagene.

— Ingen kan ha blitt overrasket over hva vår politikk i forhold til privatskoler er. Vi var helt klar på dette i valgkampen, og et flertall av velgerne støttet oss, sa statsråden.

Representanter fra privatskoler både på Osterøy og Askøy fortalte om sine erfaringer. På Askøy satte de spaden i jorden 12. desember. Dagen etter kom frys-vedtaket fra Djupedal.

— Ingen vet hvilke skoler som overlever i Djupedals fryser, kom det fra salen.

SV-statsråden kunne glede seg over varm støtte fra norsk skoledebatts Grand Old Lady, 85 år gamle Mosse Jørgensen.

— Jeg er egentlig imot privatskoler, jeg, proklamerte stifteren av Forsøksgymnaset. Kvinnen som har vært så lenge i skoledebatten at hun må skille mellom gamle og nye Bondevik (henholdsvis kirke- og undervisningsminister Kjell Bondevik fra 1965 til 1971 og den nylig avgåtte statsministeren).

Mer temperatur i debatten ble det da Høyres Ine Marie Eriksen og advokat Dag Steinfeld kom på banen. Førstnevnte fremførte Høyres velkjente argumenter om valgfrihet, den andre buldret like velkjent i rollen som privatskolenes advokat.

Og midt inne i det hele prøvde Sondre Lerche muligens å roe partene: «It's all a major minor detail» sang han i hvert fall.

UROKKELIG: Kunnskapsminister Øystein Djupedal var skyteskive for privatskoler, Høyre-politikere og Dag Steinfeld i gårsdagens tv-debatt. - Den offentlige skolen er fundamentet for sivilisasjonen, slo SV-eren fast.
RUNE NIELSEN