— Ja til åpne barnehager, runget det utenfor Gamle Rådhus da bystyrerepresentantene var på vei inn i formiddag.

Et hundretall demonstranter, bestående av ansatte, foreldre og barn fra byens åpne barnehager, lot bystyrerepresentantene gå spissrotgang på vei inn i salen.

Men våpnene var av den myke og velduftende sorten, nemlig såpebobler. Gitar og sang ble også brukt for å vekke oppmerksomhet.

— Kutter 25 prosent

Åpne barnehager er dagtilbud som alle kan benytte. Foreldre eller en annen voksen person må være til stede i barnehagen.

Bystyret skal behandle en ny tilskuddsordning for de åpne barnehagene som innebærer at de mister det såkalte bemanningstilskuddet. Det betyr reellt en nedgang i tilskudd på 25 prosent, mener demonstrantene.

— Det betyr at de fleste åpne barnehager står i fare for å bli nedlagt. Hvordan skal vi kunne betale lønn til faglig kvalifisert personell, spør Nina Angeltveit, styrer i Olsvik åpne barnehage.

Byrådet mener at de nå bare tilpasser seg den nasjonale normen for tilskudd til åpne barnehager. Det avviser Angeltveit.

— Bergen gir oss tilskudd basert på reellt oppmøte i barnehagene, noe som betyr at ikke en eneste krone er til overs. I andre storbyer får man tilskudd basert på kapasitet, påpeker hun.

- Viktig for integrering

Hun hadde liten tro på at demonstrasjonen ville snu bystyreflertallet, men fortalte at brukerne av barnehagene ønsket å markere hvor viktig de åpne barnehagener er for dem. Ikke minst gjelder det utenlandske brukere.

— For oss betyr åpen barnehage veldig mye. Vi kommer oss ut, får møte nye folk og snakke norsk, sier Joachim Töpper.

Han er bruker av de åpne barnehagene i Olsvik og Mariakirken sammen med sønnen Jannis (1,5 år).

Bergen har 14 åpne barnehager med rundt 590 plasser til sammen. Gjennomsnittlig oppmøte er 300, skriver byrådet i sin innstilling. Bergen bruker 10,4 millioner kroner i året på tilbudene, og bystyreflertallet mener det er mulig å redusere denne summen.

— Da innfører de en særbergensk ordning som gir uforutsigbarhet for hundrevis av brukere, protesterer Oddny Miljeteig (SV).