I går kunne Bergens Tidende fortelle at Mattilsynet torsdag påla Osøyro bakeri å stanse produksjonen for å vaske ned lokalene. En undersøkelse i produksjonslokalene avslørte nemlig at «situasjonen var ute av kontroll, både i forhold til renhold og skadedyr,» ifølge distriktssjef i Mattilsynet, Paal Fennell.

Selv om tilsynets utsendte inspektør krevde umiddelbar driftsstans klokken 12 torsdag formiddag, fortsatte produksjonen. Dermed kunne de 24 dagligvarebutikkene på bakeriets kundeliste, motta ferske brødvarer fredag.

Det liker ikke Mattilsynet.

— Dette er veldig kjedelig. Bakeriet har brutt vårt pålegg om produksjonsstans. Vi ga dem lov til å sende ut det de allerede hadde bakt, men de kunne ikke produsere mer. Dette har de innrømmet overfor oss i ettertid at de gjorde. De skyldte på en intern kommunikasjonssvikt. De ville nok ikke ha på seg at de sendte ut et døgn gamle brød, sier Paal Fennell.

Daglig leder-rot

Han utelukker ikke at Osøyro bakeri kan bli bøtelagt.

— Det kan bli snakk om tvangsmulkt i tillegg til stengningen. Dette tar vi stilling til mandag.

Fennell understreker at han er fornøyd med strakstiltakene Osøyro bakeri har iverksatt etter at produksjonen ble stanset. Men han er langt fra imponert over driftsledelsen. Bakeriet har for eksempel operert med en daglig leder som kun var daglig leder på papiret.

— De har ikke hatt styring. Vi har funnet ut at det er en annen person enn det navnet vi har forholdt oss til som har vært daglig leder. For oss er det veldig viktig at bedriften har en daglig leder som er til stede og har ansvaret. Litt av årsaken til at det gikk som det gikk, er nok kanskje dette surret.

Fikk hjelp av konkurrenten

Mens «brødfabrikken» i Os ble vasket ned i går, fikk Drageset-butikkene nødforsyninger fra konkurrenten Solbrød. Brødene ble solgt i Osøyro sin emballasje, men plakater i butikkene opplyste om at brødene var produsert på et alternativt bakeri.

Berit Ahmer visste ikke hvem som hadde produsert brødet hun kjøpte på Dragesets butikk på Toppe i går, men brydde seg heller ikke særlig om det.

— Noe må jeg jo spise. Og jeg handlet her i går også. Og jeg lever fremdeles, sier hun.

En medkunde, som ikke ville si hva han het, var mer skeptisk.

— Jeg har jobbet på Martens i tolv år og vet en del som skjer på bakeriene. Min reaksjon da dette ble kjent, var at her vil jeg ikke kjøpe brød.

INFORMERER KUNDENE: Plakater som er hengt opp forteller kundene at Drageset-butikken har fått nødforsyninger fra konkurrenten Solbrød.<p/>FOTO: JAN M. LILLEBØ
KAMUFLERT BRØD: Berit Ahmer kjøpte Solbrød i poser fra suspenderte Osøyro bakeri da hun la turen innom Drageset Super Spar på Toppe Senter i går.<p/>FOTO: JAN M. LILLEBØ