BT kunne i går fortelle om selskapet FAV Gruppen, som ulovlig har sprengt bort 60 kvadratmeter med fjell på Bønesstranden.

Men det er ikke er første gang selskapet, der Arne Veidung er eneeier, tar seg til rette.

Bare noen hundre meter fra den populære stranden på Kyrkjetangen har firmaet også sprengt et svaberg, og bygd en brygge til Veidungs privatbolig. Boligen og bryggen ligger bare 700 meter unna det sprengte svaberget på Bønes.

Til friluft og natur

Ved Arne Veidungs privatbolig på Kyrkjetangen, er rundt 20 meter med svaberg sprengt vekk til fordel for den privat bryggen.

— Det er mye den samme problematikken begge plassene, sier Øistein Aasland. Han leder Fylkesmannens prosjekt mot strandsoneulovligheter.

Han synes likevel utsprengningene ved Kyrkjetangen er verre.

— Det ligger i et område regulert til friluft og natur. På denne eiendommen er det gjort mer enn det er søkt om, sier Aasland.

Det mener også Sissel Budal i Bergen kommune. Men på grunn av rot i saksbehandlingen, kommer ikke kommunen til å gå til anmeldelse av dette inngrepet. Bare naustet på kaikanten er søkt om - men i tegningene kommunen fikk, er bryggen tegnet inn.

— Kaien har aldri vært behandlet. Derfor har vi varslet at vi vil pålegge gjenoppretting, sier Budal.

I klartekst betyr det at kommunen vil kreve kaien fjernet.

Anmelder Veidung

Etter det BT erfarer kommer Bergen kommune i løpet av få dager til å anmelde FAV Gruppen for sprengingen ved Bønesstranden. I deres øyne er utsprengningen grov miljøkriminalitet.

— Vi har ikke skrevet brevet ennå, men det kommer sannsynligvis i løpet av få dager, sier Sissel Budal, byggetilsynssjef i Bergen kommune.

Politiinspektør Kjetil Kvalvik ved Hordaland politidistrikt sier de vil begynne etterforskningen så snart de har fått dokumentasjonen.

— Dette med strandsonen er noe både vi og Fylkesmannen er særlig opptatte av. Vi får de sakene som er de mest alvorlige, sier Kvalvik.

Han mener byggesynder i vannkanten er på full fart inn til Vestlandet.

— Vi får de sakene som forvaltningen mener er mest alvorlige. Det er ikke mange av dem, selv om det blir flere. Ulovligheter i strandsonen er som annen forurensing, det sprer seg langs kysten, sier Kvalvik.

- Vet eller bryr seg ikke

Bak kommunens kommende anmeldelse rasler Fylkesmannen.

— Sprenging av svaberg ser vi veldig alvorlig på. Om ikke kommunen vil gå til politianmeldelse, har vi mulighet til å gjøre det, sier Aasland.

I gårsdagens BT uttalte eiendomssjef Odd Fondevik i FAV Gruppen at firmaet sprengte ut svabergene ved Bønesstranden - selv om de visste at de manglet tillatelse.

— Det tyder på at firmaet enten ikke er klar over regelverket, eller at de ikke bryr seg. Jeg håper det er det første. Men da burde firmaet heller ikke være ansvarlig for slike prosjekter, sier Aasland.

BT fikk i går ikke tak i verken Arne Veidung eller eiendomssjef Odd Fondevik i FAV Gruppen.

VEIDUNGS BRYGGE: Disse rundt 20 lengdemeterne med bryggekant var opprinnelig svaberg. Bryggen tilhører Arne Veidung. På grunn av rot i saksbehandlingen kommer ikke kommunen til å anmelde dette inngrepet. Men de anmelder sprengningen av svaberget ved Bønesstranden. FOTO: RUNE NIELSEN
Nielsen, Rune
GRÜNDER: Arne Veidung er gründer og eneeier i FAV Gruppen. Selskapet er blant Bergens større eiendomsutviklere.ARKIVFOTO: TOR HØVIK