— Se på disse tekoppene, på formene. De har samme glasur, men så forskjellige kan de bli, viser multikeramikeren.

For keramikken er hans levebrød og dette har han holdt på med i 25 år. I 1986 tok han diplomeksamen ved Bergen Kunsthåndverksskole og i 2000 hovedfag. I 2001 fikk han kunstner- og arbeidsstipend for tre år.

I huset på Teigane i Arna har han to elektriske keramikkovner, dessuten en kjempestor vedovn lenger nede i gaten. Utstillinger har han hatt over hele Norge og halve verden!

Ballongkeramikk

Men selv en glasert keramiker trenger å utvide horisonten litt. Så nå har Hemre begynt å blåse opp ting - og legge myk keramikk over.

— Gleden ved å oppdage noe nytt er stor. Det er moro. Jeg blåser opp det meste det går an å blåse opp, som ballonger, sykkelslanger og latekshansker.

Det blir mye artig ut av det. Det var han selv som kom på ideen, og så vidt han vet er det bare en russer som holder på med det samme.

— Det blir et nytt preg på keramikken, men det er viktig bare å bruke ting som kan holde på luften.

Han viser oss teknikken. Legger den hjerteformede ballongen i den kremaktige leiren, og henger den opp i taket.

— Dobbel kommunikasjon. Det ser ut som et hjerte, men det kan også være tanks hvis du setter dem bortover som en parade. Dessuten er de blå. Da blir de litt kjølige og aggressive. Gir på en måte både sårbarhet og styrke.

Snakkende blomster

Krigen i Irak satte ham på ideen. Han tenkte: Hvorfor ikke lage noe sånt, og ikke bare blomster som snakker sammen. Kunstneren lager nemlig det også. Snakkende blomster. Med ballonger inni.

Han lager store ting også. Uten ballonger. Som kandelabere. De er så store at de må brennes i flere deler.

— Se på denne vasen. Den er bare råbrent. He-he... den har stått sånn lenge, men jeg må bare finne en måte å gjøre den ferdig på, ler han.

Han er opptatt av å bidra til at folk skal oppleve noe.

— Jeg jobber med det estetiske. Vil skjerpe folks evne til opplevelser.

Han har skjerpet vår.

BALLONGKUNST: Keramikeren Norvald Hemre ville utvide repertoaret litt. Dermed begynte han å blåse opp ballonger, for eksempel. Deretter å dyppe dem i kremaktig leire.<p/>FOTO: ØRJAN DEISZ