Ole Petter er dagpasient på den kliniske forskningsposten for barn. Men noen ukers mellomrom kommer han til sykehuset for å bli medisinert for sykdommen sin.

Foruten at medisinen som Ole Petter får bidrar til å holde han frisk, er han også til hjelp for andre som har denne samme sykdommen.

Smått, men godt

Ole Petter en nemlig en av to pasienter på Barneklinikken som er med i en internasjonal studie for utprøving av en spesiell medisin. I alt skal 50 barn fra ulike land over hele verden være med på den fem år lange studien.

Ole Petter er den første pasienten i hele verden som er med.

— I internasjonal sammenheng er vi ingen stor forskningsklinikk. Men vi har fra første stund vært nøye med å velge prosjekter vi vet kan håndtere. Det har bidratt til at vi har oppnådd god kvalitet på det vi har gjort, sier Ansgar Berg.

Han er forskningslege og faglig ansvarlig for arbeidet som gjøres på posten.

I verdenstoppen

Han forteller at det er svært stort behov for å få utprøvd legemidler spesielt for barn.

— I dag er halvparten av medisinen som gis til barn ikke forhåndstestet spesielt på denne pasientgruppen. Derfor skjer det ikke sjelden at de som skal medisinere barna må manipulere med preparatene for å få dem til å passe, sier han.

Haukeland er nå rangert blant de ti fremste sykehusene i verden på utprøving av enkelte medisiner. Barneposten er en av de viktigste bidragsytere til å gi sykehuset den prestisjefylte statusen.

I øyeblikket er det mellom 70 og 80 små pasienter som hjelper barnelegene på Haukeland til å teste og utvikle legemidler slik at de skreddersys til bruk for barn.

Blant annet har legene testet ut ADHD-medisiner og medisiner som benyttes til behandling av høyt blodtrykk, stoffskifte- og nyresykdommer.

- Kjekt å være til nytte

På nyåret skal forskerne på posten i gang med flere nye prosjekter. Utprøving av medisiner som hjelper mot kvalme i kreftbehandling, og smertebehandling for tidligfødte er to av disse prosjektene.

Å ligge rolig i sengen og vente tålmodig på at medisinen skal renne inn i kroppen gjennom en nål festet til hånden hans, er ikke det festligste Ole Petter vet.

— Men det er kjekt om jeg kan være til nytte og hjelp for andre barn som lider av samme sykdom som meg, sier han.

Om han ikke leser lekser de timene han ligger med nålen i armen, kan tiden kortes med Playstation-spill.

— Mye gøyere enn gloseprøven i engelsk som klassekameratene mine har akkurat nå, sier Ole Petter.

Rune Nielsen