• Har du en limpistol? En av englene har mistet hodet. - Hva kostet labbene i fjor? Og hva skal vi ta for denne genseren?

Julemarkedsesongen står for døren. Vi, kundene, beskuer de ferdige produktene, snoper ny julepynt eller kjøper praktiske presanger. De, selgerne, er kommet til enden av en lang økt. For dem begynner det med planlegging, kakebaking, labbestrikking, dekorasjonspynting, porselensmaling, julebrodering, dukkeklærsying og hva ellers av håndlagde mangfoldigheter — og så skal varene prises.

85 år gammel leverandør

Vi befinner oss blant muntre speiderdamer. Det er en gjeng som i mange år har ordnet med produktene til speidernes julemarked, og det de ikke lager selv, sørger de for at andre lager. Nå er dagen kommet for sortering og prising av de ferdige produkter.

— Se på disse! sier vertinnen Lilli Hantho og holder opp noen sjarmerende broderier. De er sydd av Bitte Løvdal som er 85 år og fortsatt leverandør.

— Den vil jeg ha! utbryter en av de andre.

Det er det som er faren med denne seansen. Deres utsendte med sans for julepynt av forskjellig slag, ser fristelser på rad. Men det skal jo helst være noe igjen til markedet også ...

Nissen som forsvant

— Tone, har du flere av de nissene dine?

— Nei, jeg tok bare med én ...

Og den er der ikke lenger; den er diskret satt til side sammen med en fet, liten strikkeengel og en annen engel som blunker frekt til oss.

— Disse labbene må være størrelse 47! Og så har de med ekstra garn til stopping.

Fjorårets prislister konsulteres, merkelapper fylles ut og bindes på. Kaffe, te og saftig eplekake i langpanne står på kjøkkenet.

— Hvor mange poser kaker har jeg fått?

— Ti.

— Skriv det opp! Lilli er streng - og har selv bakt ny forsyning kaker fordi første ladning allerede er solgt, før markedsdagene. Hun lar ingen sjanse gå fra seg.

Med hode, uten ansikt

— Skal ikke disse englene ha ansikt? Hva tok vi for hanskene i fjor? Er dette for dyrt for regntøysett til babyborn-dukken?

— Sånn, der er den nissen ferdig, sier den kreative Grethe Westad Eide og setter en blånisse på plass på en stubbe. - Nå mangler den bare det den skal ha i hendene - og det ligger hjemme i vinduskarmen.

— Disse nissene var mer forseggjorte ...

— Enn mine?!

Etter utpakningen er unnagjort, kommentarer og latter har smatret mellom veggene, senker arbeidsroen seg over bordet. Vi har klart å lange inn to stykker eplekake - det er sånt som kalles frynsegoder - og det er tid for å gå ut i novembermørket igjen. Sammen med to engler og to nisser.

GODE OG VARME: Utvalget av labber til vinteren er upåklagelig - og i de fleste størrelser. Astrid Jacobsen (til venstre), Frøydis Enstad og May Skulstad er kommet i gang med prisingen. FOTO: GIDSKE STARK