Det var ikke akkurat trengsel ved landgangen da BTs utsende kom ruslende utpå dagen i går. Været var da heller ikke det mest innbydende, men noen, og ikke bare eldre mennesker, fant det bryet verdt å ta turen om bord.

— Hun har da navnet fra vår landsdel, sier Kåre Morten Silseth, som øyeblikkelig røper at han er trønder. Silseth ser seg omkring sammen med to andre fra samme kant av landet, Hans Håkonsen fra Frei ved Kristiansund og Arild Fiske, som for øvrig representerer Forbundet Kysten.

— Vi er opptatt av sjøkultur, vet du.

Funnet som vrak

Og Einar Aase, med slektsrøtter på Myking i Lindås, har familieforbindelse til «Hitra»s skipssjef under krigen, Ingvald Eidsheim.

Eidsheim var for øvrig med og identifiserte «Hitra» den ble funnet igjen som vrak ved Karlskrona i Sverige i 1981.

— Dette er første turen i år inn til byen, forteller orlogskaptein Niels Otte Børresen, som er skipssjef om bord i dag. Vinterhalvåret tilbringes på Haakonsvern, hvor «Hitra» også har sin faste base, selv om hun tilhører Marinemuseet, som ligger i Horten.

Det skulle da ellers bare mangle, at ikke det eneste gjenværende norske marinefartøy fra 2. verdenskrig hadde tilholdssted på marinens hovedbase. Så mye mer som «Hitra» er i utmerket stand og like sjødyktig som noen gang.

Bygget i Detroit

I morgen er det altså rund dag. - I hvert fall er det da 60 år siden Sjøforsvaret overtok henne fra den amerikanske marinen sammen med to andre fartøyer av liknende type.

Selve fartøytypen ble det bygget flere hundre av fra 1917 og utover ved flere amerikanske båtbyggerier. Børresen opplyser at «Hitra» er bygget i Detroit.

— Hva står på programmet for «Hitra» fremover?

— Vi har ikke så mye fast program. Oppdraget vårt er å besøke byer og tettsteder langs kysten og informere om frigjøringskampen. Men vi legger ikke opp noen reiserute. Vi blir gjerne invitert til å delta av for eks. kommuner langs kysten i forbindelse med spesielle begivenheter, sier Niels Otto Børresen.

— Vi skal for øvrig feire Sankthans på Shetland. Dit skal vi i forbindelse med avdukingen av et minnesmerke over de falne fra Shetlandsgjengen. De kom fra 31 kommuner, og alle er invitert til å levere stener til monumentet. 24 kommuner har sendt stener, sier Niels Otto Børresen.

DEMO: Hans Marius Blekeli avtjener verneplikten om bord i «Hitra». I går fikk han vist noe av utstyret til Hans Håkonsen (t.v.) og Kåre Morten Silseth.<br/>Foto: BJØRN ERIK LARSSEN