EIRIK DAMSGAARD eirik.damsgaard@bergens-tidende.no

Tre menn i 20-årene har hittil tilstått og er dømt til kortere fengselsstraffer eller samfunnstjeneste.

— Jeg er utsatt for anklager fra personer som ønsket å komme seg ut av saken, hevder den 45 år gamle familiefaren overfor Bergens Tidende.

Han nekter straffskyld på alle punkter, mens sønnen erkjenner å ha sveiset et spritrør.

Nesten 12.000 liter sats I Bergen byrett mandag startet rettssaken der den tidligere spritdømte askøymannen og hans 24 år gamle sønn står tiltalt for spritproduksjon og heleri av produksjonsutstyr.

Politiet mener de er hovedmennene. Begge risikerer fengsel i opptil to år.

I september 1999 fant politiet 11.800 liter sats og utstyr for storstilt hb-produksjon i lokalene til det gamle meieriet i Blomsterdalen i Fana.

Det var naboer som først reagerte på stanken fra den største spritfabrikken som er avdekket i Bergens-området på flere tiår.

Overraskede politifolk konstaterte at de frekke fabrikantene hadde stjålet spritutstyr fra et politibeslag på Askøy.

Erkjenner sveisejobb I sin forklaring sa 45-åringen at han bare har hatt «noen samtaler» med to av de andre involverte, og at de diskuterte praktiske ting ved spritproduksjon.

— Men hvorfor var du selv i lokalene fire-fem ganger? spurte aktor.

— Jeg ble oppringt og spurt til råds. De trodde jeg var ekspert, sa 45-åringen, som nekter for å ha vært delaktig i produksjon eller salg.

Sønnen erkjenner å ha utført sveisearbeid på spritapparatet, og vært behjelpelig med transport. For dette skulle han få 1000 kroner.

— Jeg så på det som en vennetjeneste jeg ikke burde gjort, forklarte 24-åringen, som avviser at han har hatt noe å gjøre med salg eller produksjon.

- Ga råd, men kviet seg 45-åringen ble dømt til 90 dagers fengsel i mars 1999, etter at en profesjonell hb-fabrikk ble avslørt i den gamle brannstasjonen på Kleppestø. De beslaglagte såkalte stigerørene fra Askøy-saken ble funnet igjen i Fana-fabrikken, uten at politiet vet hvem som stjal dem.

Advokaten til 45-åringen, Raymond Engelsen, mener to av de dømte mennene har forsøkt å legge all skylden på familiefaren.

— Min klient har kviet seg, men likevel gitt dem enkelte råd, sier Engelsen.

To av fem vitner forklarte seg mandag. En 23 år gammel mann som ble dømt til 90 dagers fengsel, unnlot å møte i retten.

fakta/ spritfabrikk-saken

  • Politiet avslørte i september 1999 en gigantisk spritfabrikk i Blomsterdalen i Fana. Produksjonen var ikke kommet skikkelig i gang. Fabrikken hadde startproblemer, og naboer reagerte på at det luktet sats. * En 23-åring som stod som leietaker av den gamle meieribygningen, ble i oktober dømt til 90 dagers fengsel, der 75 dager var betinget.* En 26-åring som innrømmer innkjøp av sukker og gjær, ble i Oslo forhørsrett i november dømt til 60 dagers betinget fengsel og 3000 kroner i bot. * En 26-åring som innrømmer medvirkning og salg, ble i november dømt til 120 timers samfunnstjeneste.