• Det er kjekt å gå på en skole mange ønsker seg til, men samtidig er jeg redd karakterpresset her vil bli vel høyt, sier Magne Stokke Dale (16), elev ved Bergen handelsgymnasium (BHG).

Både han og medelevene Julie Wilhelmine Hansen (17) og Christopher Pedersen (16) forstår godt at mange ønsker å gå nettopp her.

— Vi har et godt miljø, pluss at skolen ligger sentralt og har et godt rykte, mener Julie. Hun benytter anledningen til å reklamere for skolerevyen som snart har premiere.

Julie er likevel ikke overbegeistret over ordningen med fritt skolevalg, og forteller at noen av de mindre populære skolene får stempelet «slauraskoler» av enkelte elever.

— Jeg synes også det er dumt at elever som først er kommet inn på en skole, må søke for å kunne gå der året etter. Det burde vært sånn at når man først er kommet inn, er man sikret plass der - hvis man oppfører seg fint, sier Julie.

Christopher er mer positiv til fritt skolevalg.

— Det er helt ypperlig. Vi trenger konkurranse for å øke kvaliteten i skolen, og både elever og lærere må skjerpe seg, mener han.

Lærer Torrey Hummelsund er ikke overrasket over at BHG sammen med Bergen katedralskole er førstevalget hos mange avgangselever i ungdomsskolen.

— Det hadde vært sensasjon om det var motsatt, sier Hummelsund, som er skeptisk til ordningen med fritt skolevalg.

— Det er ikke den beste løsningen. Det blir eliteskole av det, mener Hummelsund.