— Det er et kjedelig utvalg på Fisketorget. Jeg synes vi burde bruke mer av de norske råvarene. Selv om nordmenn er glade i laks og reker, bør vi tilby noe mer til turistene. Det kunne jo vært servert kråkeboller og knivskjell for eksempel, sier kjøkkensjef ved Escalón, Ida Nesse Tolleshaug.

Bergens Tidende har fått tre mateksperter til å vurdere fire av rettene som serveres på Fisketorget. I tillegg til kjøkkensjefen på Escalón, har vi fått med oss Jannicke Sandøy, kokk i Forsvaret og styremedlem i Bergens Kokkenes mesterlaug, i tillegg til Stig Hammersland, kokk og lærer på kokkelinjen på Sandsli Videregående skole.

Hammersland har en delt oppfatning av Fisketorget.

— Jeg er skeptisk til hvor fersk maten er, men synes det ser greit ut her i dag, sier han.

Sandøy har inntrykk av at det ofte serveres mye hermetikk på Fisketorget.

— Det kan se ut som om det har kommet seg litt, men det var nok bedre kvalitet på fisken her i gamle dager, sier hun.

- Turistene er fornøyde

Bent Unneland er daglig leder i Fisketorget i Bergen AS, og i fjor intervjuet han personlig 100 – 150 turister om mat, servering og mangfold på Fisketorget.

— 98 prosent av turistene ga positive tilbakemeldinger. De møter et fisketorg som de aldri har sett maken til, og flere kommer igjen år etter år, forteller han.

At utvalget er lite mener Unneland skyldes restriksjoner fra Mattilsynet.

— Vi synes at utvalget på Fisketorget er bra, men vi har restriksjoner på eksponering av mat fra Mattilsynet. Vi håper på et større utvalg og en annen presentasjon av maten i den nye Mathallen, sier han.

- Skuffende

Tolleshaug er ikke imponert.

— Maten var ikke bra. Det er skuffende at turistene ikke får noe bedre, mener hun.

Hun etterlyser bedre råvarer og et friskere utseende med flere farger på rettene. Kjøkkensjefen synes også at rettene var for dyre i forhold til mengde og kvalitet.

— Jeg synes det kunne være mer fisk i fish and chipsen. Porsjonen med kongekrabber var for liten. Prisen på bagetten hadde vært grei dersom råvarene hadde vært gode, mener Nesse Tolleshaug.

Hun mener at rettene ville kostet det samme på en restaurant, men at kongekrabbetallerkenen ikke ville kostet mer enn 80 – 100 kroner.

Sandøy og Hammersland er stort sett fornøyd med prisnivået.

— Kongekrabbe er dyrt i seg selv, så 150 kroner er helt greit. Det skulle for øvrig vært noe grønt på tallerkenen i tillegg, mener Hammersland.

- Kummerlige forhold

Torghandler Arnfinn Djukastein sier at han er opptatt av topp kvalitet og at det serveres ferske råvarer av topp kvalitet på Fisketorget.

— Fiskenuggetsene som kjøkkensjefen smakte på, er laget av ren, fersk, panert torskefilet som skal være av god kvalitet. Turistene er veldig fornøyde, sier han.

Djukastein mener at folk ikke kan forvente gourmetmat på Fisketorget slik forholdene er i dag.

— Det er dessverre kummerlige forhold, og vi har ikke fasiliteter til å lage gourmetmat. Vi ser frem til å få den nye mathallen på plass med skikkelige arbeidsforhold. Da kan vi presentere maten på en bedre måte. Vi håper at Mathallen kan bli en utstillingsplass for norsk sjømat, sier Arnfinn Djukastein.

Alf Husebø selger også Fish n Chips. Han forteller at fisken alltid er fersk.

— Vi prøver å gjøre alt på best mulig måte, sier han.

- Bagettene er ferske

Tom Rørnes driver boden hvor vi kjøpte bagetten med laks, reker og krepsehaler. Han synes at det er vanskelig å kommentere kritikken når han selv ikke var til stede.

— Vi bruker i hovedsak ferske produkter og jobber konstant med å ha den beste kvaliteten. Bagettene skal ikke være seige. Vi får ferske fra bakeriet omtrent klokken ni om morgenen. De blir produsert kontinuerlig gjennom dagen, og blir kun frembudt for salg i 90 minutter. Det blir brukt ferske pillede reker, krepsehaler og røkelaks av beste kvalitet på våre bagetter, sier Rørnes.

Åge Sørensen har laget tallerkenene med kongekrabbe. Han synes det er leit at våre smakstestere ikke er blitt tilbudt majones og brød.

— Det skal de ansatte alltid spørre om. Vi har nemlig fire forskjellige sauser på disken, i tillegg til brød, sier han.

Han forteller at kongekrabben er fisket mellom november og januar og at den blir frosset rå eller kokt.

— Den er av høy kvalitet. Kundene våre er veldig fornøyde og vi merker at flere og flere nordmenn har begynt å ta lunsj her nede, sier han.

Les mer om testen på papir i Bergens Tidende i dag.

Hva synes du om maten på torget? Si din mening her.

SKUFFET: Kjøkkensjef Ida Nesse Tolleshaug fra Escalón etterlyser større utvalg og bedre råvarer på Fisketorget.