Ikke før hadde politimester Vidar Refvik og brannmester Helge Eidsnes erklært Redningens dag for åpnet, så kom politi-hunden Falco skydivende fra snorkelbil og tok opp jakten på nærmeste tjuvradd.

Deretter gikk det slag i slag med hus-branner, drukningsulykker, bilkræsj, søk med hund etter savnede personer, livreddende førstehjelp og hjertestarting.

Sjelden eller aldri har det vært så mye dramatikk å oppleve på en ellers stille søndag ettermiddag i Bergen.

Men så var det også samlet på Torget, alt som kunne rulle, gå, fly og seile innen byens redningstjeneste. For å demonstrere den samlete slagkraft, dersom ulykken skulle være ute.

Vaffel-dåm

Mens en dåm av vafler lå over Torget stod den lokale redningsflåte imponerende oppradet, fra Blomstertorget til Kjøtt-basaren; froskemenn fra Bergen Brann-vesen, røykdykkere, ambulansetjenesten, brannvernopplæringen, politiets kommandobil, mc-ene, Norsk Luftambulanse, Sivilforsvaret, Viking Redningstje-neste, Landsforeningen for Trafikkskadde, Redningsselskapet og Norske Redningshunder. At soppkontrollen hadde forvillet seg inn mellom alle disse blålysene, var kanskje helt på sin plass.

Også at brannsjef Helge Eidsnes åpnet redningsdagen med å minne oss om at det årlig drukner ca 150 mennesker i Norge, mens ca. 70 dør i branner og 300 blir drept i trafikken. Og det skades verdier for fire milliarder kroner bare i branner.

Ikke rart han minnet forsamlingen om pugge telefonnumrene 110 (brann), 112 (politi) og 113 (ambulanse).

— Dessuten bør dere gå rett hjem og sjekke at røykvarslerne virker, sa han, og minnet også om at det ikke er så dumt å kunne livreddende førstehjelp.

Redningsshow

Fra Blomstertorget leder politiets Trygve Hillestad redningsshowet. Og langs sperringene sto et stort og nysgjerrig familie-publikum oppmarsjert, delvis i trivelig septembersol, delvis i småsurt regn.

Men hva gjorde det når det var 007-action både på sjø og land.

Aller artigst hadde han det kanskje, ni år gamle Martin Jacobsen, som fikk være med på å slukke brann.

Men det var nok litt spennende også for Thomas Sellevold, som lå «hjelpeløs» på Vågen og ventet på at helikopteret fra Norsk Luftambulanse skulle plukke ham opp.

Og en stort mer effektiv redningsaksjon kan knapt oppleves. Knapt to-tre minutter tok det fra helikopteret lettet foran Kløverhuset, til den forulykkede var trygt reddet og plassert på samme sted.

Jo da, det var dramatikk på samlebånd. Folk satt fast i biler og måtte skjæres løs. Froskemenn hoppet i sjøen etter druknende. Det ble slukket husbranner på løpende bånd. Og det ble instruktivt demonstrert førstehjelp og hjertestart på bevisstløse.

Og politihundene Falco og Zico sa takk for i dag på sin måte. Voff, voff!

REDDES: Redningsmannen fra Norsk Luftambulanse hopper i Vågen for å redde markøren Thomas Sellevold.
FOTO: HELGE SUNDE