TROND NYGARD-STURE

Ved Lynghaugtjernet skiller noen titall trær seg fra alle de andre trærne. Istedenfor sommerlige grønne blader og en krone som svinger med vinden, er trærne spøkelsesaktig gråhvite og livløse.

Spindelvev av larver

Går vi nærmere ser vi at trærne er dekket av et spindelvevaktig nett. Enda et skritt nærmere oppdager vi at treet på en måte beveger seg. Hundretusener av små larver kravler rundt på trestammene og grenene. De er lysegule, grå og hvite med en rad svarte prikker; en til halvannen centimeter lange.

Her og der på grenene har noen titall larver klumpet seg sammen i en eller annen slags entusiastisk orgie.

Gud kor ekkelt, sier fotografen. Det er vanskelig å si seg uenig.

Blir sommerfugler

Men larvene vil forandre seg. Når de er ferdig å spise, vil de forpuppe seg. Og etter en tid, vips , så kommer det ut pene, små sommerfugler med hvite vinger og svarte prikker.

Et slikt angrep ser temmelig oppsiktsvekkende ut. Jeg tipper at trærne er hegg. I så fall er dette antakelig heggspinnmøll, sier konservator Lita Greve Jensen ved Zoologisk museum.

Sjeldent i vest

— Slike angrep får vi år om annet, men så veldig mye av det er det ikke her vest. De har mer av det på Østlandet, sier hun.

Selv om trærne ser temmelig stusslige ut nå, så vil de aller fleste overleve og få nye blader. Noen økologisk katastrofe er det ikke. - Hvis man vil unngå dette, så kan man sprøyte trærne i begynnelsen av angrepet, sier Greve Jensen.

NAKNE TRÆR: De ser unektelig noe stusslige ut, de bladløse trærne ved Lynghaugtjernet. Men de fleste vil overleve angrepet, ifølge ekspertene.<p/>FOTO: ØRJAN DEISZ
SOMMERFUGLER: Larvene vil i løpet av kort tid forvandle seg til pene, små sommerfugler med hvite vinger og svarte prikker.<p/>FOTO: ØRJAN DEISZ