EGIL M. OPLAND

Hard bruk gjennom ti år har påført det rundt 30 tonn tunge kunstverket skader, dessuten har det mistet litt av sin opprinnelige glans. Det er første gang steinen pusses opp. Under arbeidet er steinen skjult bak en presenning.

Etter reparasjonen blir steinen like fin som da kunstneren Asbjørn Andresen la siste hånd på den. Den blå steinen består av en kjerne i betong, kledd med tunge heller i gneis kalt Azul Bahia.

— Det er ikke noe galt med steinen, men aktiv bruk gjennom mange år har gitt steinen noen sår i hjørner og på skarpe punkter. Et hardt klima har også gjort sitt, sier daglig leder Kenny Sæthre i Sæthre Stenindustri.

Den blå steinen var en gave til byen fra Kavlis Almennyttige Fond, og det er giveren som betaler reparasjonen. Men kommunen har forpliktet seg til å sørge for at steinen blir skikkelig tatt vare på og vedlikeholdt.

Den blå steinen har ikke bare vært et kjært møtested i byen, den brede og lange steinflaten har også gjort tjeneste som utescene, og ikke minst, den har gitt utfordringer til rullebrettkjørere. Steinen har fått ligge i fred for taggere.

I tillegg til at Den blå steinen blir reparert, benytter kommunen anledningen til å friske opp belegget på Olav Vs plass, som er preget av slitasje.