ANNE-GRETHE DAHL

Vi møtte dem på Skolten like før avreise med danskebåten til Hanstholm.

— Vi politifolk tilbringer mye arbeidstid sammen på ukurante tider av døgnet. Mange helger og netter der andre folk er sammen med familiene sine, tilbringer vi sammen med kollegene våre. Da blir de liksom vår andre familie, og det blir naturlig å være sammen med dem også på fritiden, forklarer Harald Windheim.

Sammen med kollegene Irene Breisnes, Idar Grotle med konen Grete Smørås, John-Reidar Blom-Andersen, Øyvind Rødbotten, Trond Eide med konen Kirsten Eide, Marit Ellingsen, Magne med konen Ingrid Fauskanger og Bjørn Pollestad står han bak tollgjerdet og gjør de siste forberedelsene før ombordkjøring.

— Når vi ruller i land i Hanstholm i morgen, bærer det strake veien ned gjennom Danmark og Tyskland til Hannover, der vi skal overnatte. Onsdag forsetter vi så til Kroatia. Jeg ringte nettopp til Blue Knight-presidenten der nede. Han sa det var 32 varmegrader, gliser president Idar Grotle.

Blue Knights ble stiftet i USA i 1974 av amerikanske, motorsykkelinteresserte politifolk. Nå finnes de over store deler av verden. Her til lands var Bergen først ute med eget chapter i 1974, og i fjor fulgte Stavanger og Oslo etter. Blue Knights Chapter Bergen har i dag knapt 50 medlemmer.

— Jeg gleder meg til å treffe den internasjonale presidenten. Sammen med flere av sine landsmenn kommer han fra USA til verdenstreffet i Kroatia. Det gjør også medlemmer fra blant annet Mexico, Australia, Sør-Afrika og de fleste europeiske land, forklarer visepresident John-Reidar Blom-Andersen.

Han er den eneste med svart skinnvest. De andre treffdeltakerne stiller med himmelblå skinnvester - kjennetegnet på at de er ekte «blåriddere».

— Det er utrolig kjekt å kjøre med disse blåvestene. Nedover i Europa kjenner de fleste politifolk til Blue Knights, og det vinkes og blinkes til oss overalt. Dessuten kjører vi uten at trafikkpolitiet blander seg, ler Irene Breisnes - som forsikrer oss om at de uansett alltid holder fartsgrensen. Bare så vi vet det.

UTEN MAT OG DRIKKE ...Politijurist Trond Eide stiller sulten før avreisen til Danmark: - Vi fra Sotra må ha med oss matpakke bare vi skal over broen, flirer han.<p/>FOTO: GIDSKE STARK
EGEN SIKKERHETSSELE: Politibetjent Harald Windheims elgmaskot Moooh er selvsagt forbilledlig sikret med egen sikkerhetssele. - Men jeg har ikke funnet hjelm til ham ennå, sier han unnskyldende.<p/>FOTO: GIDSKE STARK