Også i kommende fireårs periode vil det være et borgerlig flertall i Hordaland fylkesting, selv om Venstre vil velge å stå på sidelinjen. Torill Selsvold Nyborg (KrF) kan trolig belage seg på en ny bolk som fylkesordfører, og Tom-Christer Nilsen (H) som fylkesvaraordfører med Fremskrittspartiets hjelp – hvis ikke de impliserte ønsker å revidere samarbeidsavtalen fra 2003.

SV har fått en smell, akkurat som ellers i landet og må gi slipp på to av de seks mandatene partiet fikk ved forrige valg. SV er desidert valgets taper ved fylkestingsvalget.

Sp skuffet over SV Senterpartiets gruppeleder Magnar Lussand var tydelig skuffet da BT snakket med ham. SVs tilbakegang var atskillig større enn han var forberedt på, sier han.

– Det ser dessverre ikke ut til at vi skal greie å erobre flertallet igjen.

– Trøsten får være at Senterpartiet har greid seg tålig godt. Mens SV er blitt straffet på grunn av regjeringssamarbeidet, kan vi ikke si det samme om vårt parti. Vi har dyktige statsråder som har gitt oss et brukbart resultat. Senterpartiet får beholde sine fire mandater.

Håpet om skifte forsvant Allerede halvannen time etter at valglokalene stengte kunne vi ane konturene av hvordan det nye hordatinget ville se ut. Tendensen var langt på vei som i landet ellers. SV hadde åpenbart gjort et så dårlig valg også omkring i Hordaland at noe rød-grønt håp om maktskifte i fylkespolitikken forsvant fort. Det hjalp ikke at Arbeiderpartiet og Senterpartiet holdt stillingen.

For den borgerlige blokken var det oppløftende signaler allerede fra de første resultater løp inn. At Frp ville gjøre et minst like godt valg som i 2003 var ventet, men at KrF og Høyre også ville holde skansen var mindre ventet. Begge partiene så ved midnatt ut til å få samme antall representanter som sist – henholdsvis 5 og 11.

Også RV gjør et godt valg og får beholde sine to representanter. Men Pensjonistpartiets ene mandat røyk denne gang.

Venstres Harald Hove er mellomfornøyd med at partiet bare økte fra to til tre mandater. På et tidspunkt tidlig på kvelden var partiet inne med fire. Men optimisten Hove klamret seg et godt stykke over midnatt til håpet om å få fire. Da var ennå ikke Odda, Kvinnherad og Ullensvang talt opp.

– Det er ikke i Bergen, men ute i distriktet det har sviktet for oss, sier Hove.

Dobbeltroller Flere av fylkestingspolitikerne fra Frp er også innvalgt som kommunestyremedlemmer. Det gjelder bl.a. ordførerne Terje Søviknes, Os, og Helge André Njåstad fra Austevoll. Det samme er tilfellet med Gustav Bahus fra Os, Gunnar Bakke, Bergen og Georg Indrevik fra Fjell. I tillegg vil Senterpartiets Kjersti Toppe fra Bergen trolig også få plass i fylkestinget.

Senterpartiets Magnar Lussand blir veteranen fremfor noen i fylkestinget. Han ble første gang innvalgt i 1983. I årene 1991-99 var han fylkesordfører.

Det fylkestinget som nå er valgt kan fra 1. januar 2010 bli avløst av et regionting som favner om mer bare Hordaland, dersom regjeringen bestemmer seg for en regionreform som består av 5-7 regioner.

Vil gjerne fortsette Det er KrF, Høyre og Frp som har hatt makten de siste fire årene, gjennom samarbeidsavtalen de inngikk i 2003. Torill Selsvold Nyborg (KrF) har vært fylkesordfører og Tom-Christer Nilsen (H) varaordfører. De tre partiene bestemte seg før valget denne gang at de ville fortsette samarbeidet også i kommende fireårsperiode, dersom de fikk flertall.