Bibelbeltet på Vestlandet reiser seg nå i opprør mot Landsstyret i Blå Kors Norge. Forslaget om å gjøre avholdsløftet for medlemmer frivillig, vekker harme.

I Bergen truer ti medlemmer med å melde seg ut av organisasjonen. Fra Stavanger reiser en hel busslast med medlemmer til årets generalforsamling for å protestere.

Les også:

Tror det vil gi flere medlemmer

— For oss gamle Blå Kors-medlemmer er det horribelt å senke grensene. Å være måteholden er noe helt annet enn å være totalavholden, sier Iver Emanuel Høy (82).

- Blir alvorlig syke av alkohol

Den tidligere metodistpresten smaker ikke en dråpe alkohol. I 30 år har han reist rundt som industriprest på over hundre arbeidsplasser i Hordaland. I mange år har han vært aktiv i Blå Kors.

— Hele mitt liv har vært totalavhold fra alkohol. Jeg ønsker ikke å støtte en måteholdsorganisasjon, sier Høy.

I Bergen er han ikke alene. Olav Johan Vik, leder av Bergen Blå Kors Forening, bekrefter at inntil ti medlemmer varsler utmeldelse.

— Vi hjelper folk med rusproblemer. Da er det viktig å selv være totalavholden. Det handler om å være et godt eksempel for dem som ikke tåler og blir alvorlig syke av alkohol, sier Vik.

- Vil ikke være sidrumpet

Han synes det er viktig at Blå Kors, som en av få avholdsorganisasjoner i landet, står ved sin 100-årige tradisjon.

Inntektene fra årets TV-aksjon på NRK skal gå til Blå Kors Norge. Vik frykter signaleffekten av en eventuell vedtektsendring.

— Jeg tror det vil påvirke folks giverglede, særlig her på Vestlandet, sier Vik.

Medlemmer fra hele landet samles til generalforsamling på Sanderstølen Høyfjellshotell fra Kristi himmelfartsdag til lørdag. Blå Kors Forening Stavanger har mobilisert en hel busslast med medlemmer.

— Vi engasjerer oss. Dette er en viktig sak. Den viktigste på mange år, sier Einar Bru, styremedlem i Blå Kors Forening Stavanger.

Han mener vedtektsendringen rokker ved hele fundamentet i organisasjonen og at forslaget kunne vært bedre utredet.

— Åtte prosent av den norske befolkning er totalavholds. Vi har et medlemspotensial der. Vi ønsker å utvikle organisasjonen og vil ikke være sidrumpet.

Avhold eller måtehold? Hva synes du om forslaget? Diskuter saken her!

MELDER SEG UT: - Det er temmelig historisk at Blå Kors senker fanen. Jeg melder meg ut hvis forslaget får flertall, sier Iver Emanuel Høy, tidligere prest i Metodistkirken. FOTO: EIRIK BREKKE