KARI PEDERSEN

I verste fall kan bronsestatuen av salige Bjørnson deise over ende i Teaterparken — midt i 100-årsmarkeringen av unionsoppløsningen.

— Noe slikt må ikke skje, bedyrer kulturbyråd Henning Warloe, som i går fikk overrakt en rapport om tilstanden for 11 av byens bronsestatuer. Rapporten er skrevet av den svenske «skulpturdoktoren» Helena Strandberg og ble overlevert Warloe av Knut Opheim, leder i Fondet til kunstnerisk utsmykning av byen.

Trenger overhaling

Warloe lover langt på vei å finne penger til å fikse Bjørnson i budsjettet som byrådet presenterer neste mandag:

— Det blir vanskelig å overleve politisk hvis Bjørnson faller om, sier Henning Warloe med et smil.

Flere av bronsestatuene trenger en overhaling. Også Christiestøtten slår sprekker og trenger snarlig hjelp. Men verst står det altså til mannen som skapte Fiskerjenten, Arne og andre glade gutter.

Ifølge rapporten fra Strandberg er det dikterens føtter som skaper problemer. Bjørnson står med vekten på høyre fot, som på grunn av sprekker er blitt ustabil.

Statuen av Bjørnson som er formgitt av Gustav Vigeland, ble støpt like før første verdenskrig. Strandberg mener selv det er forklaringen på den dårlige støpekvaliteten. Metall og arbeidskraft var på det tidspunkt brukt til våpenproduksjon, skriver hun.

Skeiv helt fra starten?

Kanskje var Bjørnson helt fra starten av skeiv i konstruksjonen. For å unngå at dikteren stupte frem og ble liggende på nesen fremfor teatret han ledet i to år fra 1857, ble beina fylt med kalk. Over tid har det samlet seg vann i statuen. Vannet fikk kalken til å danne gips, som igjen sprenger bronsegodset.

Det mest akutte for skulpturen er sprekkene, skriver Strandberg. Hennes råd er å løfte hele statuen opp med kran og undersøke innsiden nedenfra. Sprekkene må sveises igjen på et metallstøperi.

Strandbergs anslag er at det kreves 160 timers arbeid å få Bjørnstjerne Bjørnson til å gå unionsmarkeringen i møte støtt på to bronsebein. Å stå i «fred er ei det beste!»

USTØ: Bergen kommune har fått en rapport som viser tilstanden for 11 av byens bronsestatuer. Verst står det til med Bjørnstjerne Bjørnson i Teaterparken.<p/>FOTO: EIVIND H. NATVIG