Bjørnen ble fraktet ned fra Veslebreen til Jølster med helikopter.

Bjørnejegerne hadde fulgt et spor helt siden tidlig søndag morgen da de kom over rovdyret på Veslebreen i Fjærland.

— Kom plutselig mot oss

— Plutselig så vi ham komme mot oss på breen. Vi la oss ned og ventet på ham. Da vi fikk ham i siktet, smalt det, sier bjørnejeger Jan Erik Gjerland til bt.no.

Sammen med Sverre Sæten fyrte han av fire skudd fra 100 meters hold. Alle traff, men hannbjørnen falt ikke med en gang.

— Vi roet oss helt ned og ventet sikkert ti-femten minutter før vi gikk bort til bjørnen, sier Gjerland.

Begge jegerne hadde ladde våpen rettet mot dyret da de nærmet seg. Heldigvis var bjørnen død.

Dyret er om lag 190 centimeter langt, ifølge jegerne.

Veide 125 kilo

Da bjørnen var fraktet ned til Jølster, ble dyret veid og slaktet. Mellom 200 og 300 skuelystne hadde møtt opp for se bjørnen, som er den første som er skutt på Vestlandet på over 50 år. Hannbjørnen veide omtrent 125 kilo.

— Det er ikke noe stort dyr. Det er nok et ungt individ, sier Oddmund Klakegg, som er Jølster kommunes representant i fellingslaget.

Bjørnen skal ganske snart fraktes til Trondheim, der Direktoratet for naturforvaltning vil foreta ytterligere undersøkelser. Bjørnen er statens eiendom, men kommunale instanser kan søke om å få skinnet til utstopping.

— Den er jo en attraksjon, så det er sikkert mange i området som ønsker å få bjørnen, sier Klakegg.

Skutt til fjells

Bjørnen ble skutt litt før klokken 12, bekrefter jaktleder Finn Olav Myren overfor bt.no. Bjørnen ble skutt på 1200-1300 meters høyde. To jegere i fellingslaget fant bjørnen etter å ha fulgt et spor som ble funnet lørdag kveld.

— Jeg er glad for at vi tok bjørnen. Nå har vi jaktet i ti dager, sier Myren.

Rein Arne Golf i Statens Naturoppsyn var ved 14-tiden på vei i helikopter til breen. Sammen med fellingsleder Finn Olav Myhren dro han opp for å se at alt hadde gått riktig for seg under jakten.

— Det blir en spesiell oppgave, det blir første gang jeg kontrollerer felling av bjørn. Vår oppgave å se til at alt går riktig for seg, sa Golf til bt.no tidligere søndag.

Les også: Her har bjørnen vært

Når bjørnen er tatt med ned, vil den bli hengt opp på en vekt og tatt prøver av.

Ikke siden 1956

Rovdyret har den siste tiden drept en rekke sauer i området. At bjørnen nå er tatt, er en historisk hendelse. Det er ikke blitt skutt bjørn på Vestlandet de siste 52 årene, etter det bt.no får opplyst.

— Den siste bjøren som ble skutt på Vestlandet ble felt i Jostedalen i Luster i 1956, nærmere bestemt i Leirdal i Jostedalen, sier Hermund Mjelstad ved Viltforvaltningen, Fylkesmannen i Sogn og Fjordane.

Oppdaget sporene

Sporene ble oppdaget ved 18-tiden i går kveld. Da satt sauebonde Odd Schei sammen med Anders Bøyum og hans mor like ved Brevasshytta. De var og lette etter flere skadde sauer etter at en av Schei sine sauer ble hardt skadd av bjørn denne uken.

— Mor til Anders ba oss om å se etter spor der oppe på breen. Så vi tok kikkerten

— Vi så sporene med en stor kikkert, de var rundt 1000 meter lenger borte, oppe på Vetlebreen. «Der er pikade’ spor», sa Anders og så tok vi kontakt med fellingsledelsen. Senere på natten begynte de å jakte etter disse sporene, sier Schei.

Det skal være 108 år siden sist det ble tatt bjørn i Fjærland.

— Nå er vi bare glad for at bjørnen er skutt. Vi tenker på sauene han har tatt, Odd Schei.

Den siste bjørnen i Fjærland skal ha blitt felt i 1900. Dyret har totalfredet i Norge siden 1973, og all jakt krever spesieltillatelse.

- Skutt på løpende bånd

Miljøpartiet De Grønne synes reagerer på at bjørnen ble skutt.

— Bjørn har i Norge status som sterkt truet, og om bjørner skal bli skutt hver gang de spiser eller tråkker over en usynlig menneskeskapt grense, blir det i hvert fall vanskelig å opprettholde en levedyktig bjørnebestand i Norge, skriver Sondre Båtstrand i Miljøpartiet De Grønne i en pressemelding.

Ifølge partiet har det de siste årene vært tre til seks årlige ynglinger av bjørn i Norge, mens bestandsmålet er 15.

— Bjørn befinner seg på Norsk rødliste som en sterkt truet art. Likevel blir bjørner skutt på løpende bånd, alt i regi av den enkelte fylkesmann, skriver Båtstrand.

— I løpet av uken har bjørner blitt skutt i både Oppland og Sogn og Fjordane, mens bjørnejakten er i gang i Møre og Romsdal. Nå må vi stoppe nedslaktingen av bjørnene i Norge, og vi må vurdere om Fylkesmennene er egnet til å se helheten i rovdyrpolitikken, understreker Båtstrand.

Har du synspunkter på at bjørnen er skutt? Kommenter her!

GAUTE BØYUM
HER HERJET BJØRNEN: Kartet fra Statens naturforvaltning viser hvor spor av bjørn er funnet hittil i år i området. Se også <a href="http://www.bt.no/multimedia/archive/00445/bjornekart_ny_445035a.jpg">stor versjon av kartet</a>.
HELGE SCHEI