• Dere må komme med en gang. Jeg ser to nesebjørner utenfor vinduet her!

ÅSMUND EGELAND

Den ivrige tipseren sørget for at BT, som eneste avis, var til stede da to i særklasse ettersøkte nesebjørner ble skutt og drept på Troldhaugen like før jul.

Tipseren ringte resolutt til Bergens Tidende. Og BT svarte med å gi ham månedens gjeveste tipshonorar: 10.000 speilblanke kroner.

Men tipseren gjorde mer. Han tok bilde av fauna-dramaet i Edvard Griegs gamle hage ved hjelp av mobiltelefonen sin. Etterpå sendte han bildet til bt.no, noe som førte til at Bergens Tidendes nettavis var kjapt ute med både bilde og sak.

Skarpskyttere

Bjørnejakten begynte i en hage i Fana lørdag 11. desember. Da ble en vaskebjørn skutt av en skarpskytter som politiet hadde rekvirert fra viltforvaltningen i Bergen.

Folk i området hadde meldt fra om at de hadde sett uvanlige dyr rusle rundt. Senere kom nye observasjoner, og det ble fort klart at det dreide seg om både vaskebjørn og nesebjørn. Myndighetene så svært alvorlig på saken, og holdt seg i beredskap. Disse halvbjørnene var uønsket i Norge.

Med frykten for rabiessmitte i bakhodet aksjonerte dyrevernnemnden mot boligen til mannen som hadde innført bjørnene til landet. Feller ble satt ut, før to nesebjørner ble oppdaget — og tatt av dage - på Troldhaugen 20. desember 2004.

Spørsmålet er nå hvor mange vaske- og nesebjørner som fortsatt går løs i Fana ...

Skarpe konkurrenter

Desember ble preget også av en annen type jakt, nemlig jakten på smittekilden rundt Svartediket. Her er et utvalg saker som deltok i konkurransen om månedens tips i desember:

GIARDIA-JAKTEN: Mens Ulriksbanen ble holdt stengt, og Bergen kommunes folk strevde med å få tatt prøver av kloakken på Ulriken, forsøkte kaféeier Thorbjørn Sirseth å reparere kloakken i smug.

MINIBANKSVINDEL: Erlend Keilen (25) reagerte da han så en tapp utenpå minibanken da han tok ut 200 kroner i Bergen sentrum. Han prøvde å varsle banken, men telefontjenesten var stengt. Minst 50 personer fikk kontoene sine tappet da svindlere installerte en såkalt skimmer i minibanken.

FRAKTET FLODBØLGEOFRE: 2. juledag holdt piloten Kjetil Risan (35) fra Bergen på å bli tatt av bølgene da tsunamien rammet Thailand. Dagen etter fløy han de første charterturistene hjem.

PENSJONSKLUSS: I en årrekke hadde de ansatte i Adecco Helse i Bergen sett svart på hvitt på lønnsslippen at de ble trukket for innskudd til Kommunal Landspensjonskasse (KLP). Men det fantes ikke noen pensjonsavtale.

KLOAKK RETT I FJORDEN: I Sandviken renner fremdeles urenset kloakkavfall rett ut i sjøen. Bergen kommune håper å få løst problemet i løpet av 2005.

SKIP I DRIFT: En fransk gasstanker kom i drift i grov sjø ute i havet ved Fedje, men fikk maskinen i gang igjen før det oppsto dramatikk.

FORSINKET FLY: 163 Syden-turister fra Bergen fikk en ublid start på juleferien da flyet deres ble forsinket på Flesland i over et døgn.

FAUNA-DRAMATIKK: Et tips førte til at avisen var kjapt ute da to nesebjørner ble skutt på Troldhaugen i Fana. Her en faksimile av oppslaget i BT 21. desember 2004.

Slik tipser du BT!

Sitter du på en stor eller liten nyhet? Da vil BT høre fra deg. Hver måned belønner vi store og små tips med penger og Flax-lodd. Månedens beste tips honoreres med hele 10.000 kroner.

Alt du trenger gjøre er å sende oss en tekstmelding eller en mms til 2211, ringe tipstelefonen vår på 02211, eller sende oss noen ord på e-post til tips@bt.no.

Husk at når du tipser BT, er du garantert full anonymitet.