— Ils offrent du champagne? Ved en skopussebod?!

De franske turistene kikker på den runde boden med sløyfe rundt, på sjampanjeglassene som deles ut til enhver som vil smake, på Dragesekstetten som spiller. Og tilbake på hverandre med svære spørsmålstegn mellom nasalene.

Men så vet de ikke at akkurat denne skopusseboden har stått tom og kundeløs i en hage på Espeland i Arna siden i høst, og at gjenåpningen er en triumf så blank og skinnende som nettopp nypussede sko.

— Når Bjørneboden nå gjenåpnes er Bergen endelig tilbake i sin gamle fold. Det er bra å få et viktig trekk i bybildet på plass igjen, sier Tryggve Fett og svinger saksen over den røde sløyfen.

De gule dørene glir opp, og boden med alle de runde boksene smiler mot applausen.

Turisten i hagen

I rundt ti år hadde Bjørneboden fast plass ved Blomstertorget. Eier og skopussersjef Turid Sveen hadde forståelse for at den i fjor vår måtte flytte litt nordover på Torget i forbindelse med arbeidene som skulle gjøres. Men da boden måtte flytte på seg igjen og igjen, sa hun og ektemannen Atle til slutt pass tidlig i høst og flyttet boden til Espeland.

I oktober fikk boden uventet publisitet. En reporter fra det amerikanske nyhetsmagasinet Newsweek anbefalte sine lesere å kjøpe «a shoeshine on Torget at Bjørnekrem», og nevnte verken Fløibanen eller Akvariet.

— Nei, no e' eg aldeles fra vetet! sa Turid til BT, som respons på Newsweek-artikkelen. Jubelen ble likevel dempet av at turistene eventuelt måtte ta turen til hagen hennes for å få pusset skoene sine i boden.

Befolkningens fortjeneste

BTs omtale av saken satte i midlertidig fart i sakene.

— Bystyret synes ikke at dette gikk an, og tok kontakt med Torget. Og nå er vi her! sier Turid, klar og smilefornøyd i kjeledress og skopusserhatt.

Den nye plassen ved Rundetårnet hadde også en Bjørnekrem-bod på 60-tallet før den til slutt måtte vike for telefonkioskene. I går vant boden terrenget tilbake.

— Jeg liker denne plassen mye bedre. Stedet er mer pulserende, sier Turid og kan endelig svinge pussefillen igjen. Hun er tredje generasjon skopusser, født og oppvokst med kremen, og har savnet å stå i boden på Torget.

— At den er tilbake er i grunnen den bergenske befolkning sin fortjeneste. Folk har stått på, ringt summetonen, skrevet leserbrev og tatt saken i egne hender, akkurat som da vi måtte flytte fra Ole Bulls plass, sier skopussersjefen og vinker inn en mann som tviler at de slitte lefsene han har på føttene kan reddes. Boden har nemlig sett verre.

Bjørn Erik Larsen
Bjørn Erik Larsen
Bjørn Erik Larsen