Dermed er ikke bare jerven, men også bjørnen på plass i Luster.

— Med kikkerter kunne vi alle tydelig se det store lodne dyret med de korte beina. Dette var verken elg eller en ku. Det var en bjørn, sier en kvinne til Bergens Tidende søndag kveld. Hun var en av de mange som fikk med seg synet av bamsen ovenfor Optun på Sognefjellsvegen.

— Et veldig stort dyr, med korte bein. Vi hadde glimrende sammenlikningsgrunnlag i noen sauer som gikk 100 meter fra bjørnen. I luftlinje var jeg bare en kilometer fra bjørnen, sier Kjartan Kvien til BT.

Stedet ligger bare fem kilometer fra selve Fortun tettsted, bygden innerst i Luster der svært mange er store sauebønder.

Lørdag hentet Steinar Mørkrid og en nabo ned til sammen 300 sauer i området like ved der bjørnen befant seg i går ettermiddag.

Mørkrid og to andre tok seg opp den bratte fjellsiden med videokamera i går kveld, men be-vegelsene deres i skogen ble trolig observert av bjørnen. De fant den ikke da de kom til ste-det ved 19-tiden, og måtte returnere i mørket. I dag vil man gjennomsøke området på nytt, også for å uroe bjørnen i et fjellområde der det går mye sau.

Mørkrid var fremdeles i bjørneområdet klokken 21.30 i går kveld.

— Jeg er minst 80 prosent sikker på at dette er bjørn, sier den erfarne jegeren.