Da Bjarte Gjertsen kjøpte en bruktbil på finn.no i februar i år, trodde han at han hadde gjort et røverkjøp. En blå Ford Explorer, 95-modell ombygd til 2001, for 61.500 kroner.

— Bilen så strøken ut. Jeg var borte hos selgeren og så på den, men jeg prøvekjørte den ikke, sier Gjertsen.

Men bilens identitet var tuklet med. Det fant han ut etter at feil og mangler dukket opp, én etter én. Riper i lakken på hver side av bilen kom til syne etter den første bilvasken.

— Lakken rant rett av. Sentrallåssystemet sviktet, og bilen låste seg opp og igjen helt av seg selv. Sensoren koblet til airbagen lå løs og dinglet under bilen, og de elektriske setene låste seg, forteller Gjertsen.

Motorplaten var fjernet

Etter å ha oppdaget alle skavankene på det han trodde var drømmebilen, ville Gjertsen heve kjøpet. Men da kom selgeren til unnsetning og lovet å ordne opp. Lakkskadene ble reparert og bilen ble polert. Lovnader om å ordne låsesystemet innen sommerferien fikk Gjertsen til å slappe av. Men så ble det stille.

— Jeg ringte og skrev sms, men han ga ikke lyd fra seg.

Det var da Gjertsen prøvde å reparere feilene på egen hånd, at han oppdaget at bilens identitet og kjennemerker var tuklet med. Da så han at motorplaten med bilens identifikasjonsnummer, som skal være festet ved åpningen av panseret omtrent ved radiatoren, var fjernet.

TUKLET MED: Det var da Gjertsen prøvde å reparere feilene på egen hånd, at han oppdaget at bilens identitet og kjennemerker var tuklet med. Vegvesenet fant også ut at verken girkassen eller motoren tilhørte en 95-modell, og bilen viste seg å ha gått 100.000 kilometer mer enn oppgitt.
FAKSIMILE FRA FINN.NO

— Men jeg klarte å lese av et avtrykk. Det nummeret stemte ikke med nummeret som sto i vinduet.

Nummeret stemte heller ikke overens med ID-nummeret Vegvesenet senere fant under passasjerdøren. Vegvesenet fant også ut at verken girkassen eller motoren tilhørte en 95-modell, og bilen viste seg å ha gått 100.000 kilometer mer enn oppgitt.

- Burde skjønt det

I ettertid sier Gjertsen at han burde skjønt at det var noe muffens med bilsalget.

— På noen av bildene i annonsen hadde bilen utenlandske skilter. Jeg burde skjønt at det er for dyrt å ta inn en så gammel bil fra utlandet til Norge. Å hente en bil fra 90-tallet koster fort over 100.000 kroner, så det burde nok ringt en bjelle for meg, sier han.

Gjertsens teori er at bilen kommer fra Tyskland eller Frankrike og at selgeren har kjørt bilen til Norge lovlig med utenlandske skilter på.

— Så har det stått en norsk Ford Explorer hjemme av annen årsmodell. Der har de tatt av alle identitetsnumrene så godt det lar seg gjøre, og satt det på den utenlandske bilen, sier han.

For Gjertsens del ble saken avsluttet med at han omsider fikk hevet kjøpet. Selger fortalte at han ikke hadde råd til det, men endte opp med å selge det han sa var sin egen bil, en annen Ford Explorer, til en annen finn.no-kunde. Gjertsen har kjennskap til, gjennom annonsene på finn.no, at selgeren har solgt i hvert fall tre Ford-biler så langt i år.

— For alt jeg vet kan de ha holdt på i flere år. Vegvesenet bekreftet i alle fall at det var snakk om flere biler i denne saken, sier Gjertsen.

- Lett å svindle

Klaus Ottersen, leder av kjøretøyenheten ved Tønsberg Trafikkstasjon, har ansvar for saken hos Vegvesenet.

— I denne konkrete saken har vi funnet ut at kjennemerkene ikke stemmer overens med bilen, ja. Bilen har egentlig en annen identitet, forklarer Ottersen.

Ottersen vil ikke uttale seg om omfanget av saken, da den er under etterforskning av politiet. Men på et generelt plan er denne typen svindel både enkelt å gjøre og noe Vegvesenet kan komme til å se oftere, forklarer han.

— Å endre ID på kjøretøy er forholdsvis enkelt. Så vi må forvente at det forkommer, sier Ottersen, og legger til:

— Vi ser ikke denne typen saker så ofte, men vi må forvente en økning av ID-endringer. Da er det viktig at vi som kontrollmyndighet følger opp, kanskje enda bedre enn det som har vært praksis tidligere. Vi må være på utkikk.

Ligger hos politiet

Vegvesenet har kontaktet politiet om saken, med tanke på en anmeldelse. Nå ligger saken på bordet til økonomiavdelingen i Vestfold politidistrikt. De kan imidlertid ikke si noe om sakens omfang på dette tidspunktet.

— Det stemmer at det ligger en anmeldelse her, men den kom inn 18. august. Vi har derfor ikke fått sett på den ennå, og kommer nok ikke til å få gjort det på en stund, sier Nina Aaskjær i økoteamet.

De henviser til Kripos, som jobber med blant annet denne typen kriminalitet.

— Svindel med bil og ID-bytte er ikke et ukjent fenomen for oss, og har vært et problem i flere år. Men vi kan ikke si at vi har sett noen utvikling, sier Lars Erik Øberg, politioverbetjent og pressekontakt i Kripos.

BT har vært i kontakt med bilselgeren, som ikke ønsker å kommentere saken.