Etter tre års arbeid er restaureringen av teatertaket ferdig. Pannestein, spir og dekor er skiftet eller pusset opp. Siste hånd på verket ble lagt i dag, da de gamle lynavlederne ble satt på plass igjen etter restaureringen.

– Jeg er ikke bygget for høyde, sa Bjarte Hjelmeland, som først nektet å bli heist opp over taket for å ta arbeidet i øyesyn. Etter litt overtalelse klatret han likevel opp i kurven og ble løftet over taket av en kraftig kran.

– Grusomt. Jeg klarte ikke nyte utsikten, jeg stod bare og pustet og holdt meg fast, sa Hjelmeland da han var trygt nede på bakken igjen.

Alt i alt var det likevel en stor dag for teatersjefen.

– Det er litt av en jobb som er gjort. Nå har vi tørt tak over hodet, og det har vi forhåpentligvis de neste 100 år. Den neste store jobben blir å skifte teaterets hjerte – dreiescenen, som er fra 1930-tallet, sier Hjelmeland.

Teaterbygningen er fra 1909, og ble fredet i 1993. Den har flere ganger blitt skadet, blant annet i eksplosjonsulykken i 1944. Den mest kjente skaden på teateret skjedde under et britisk flyangrep 15. juni 1940. Store deler av bygningen, blant annet teatersalongen og hovedscenen, ble ødelagt.

De siste årene har det utviklet seg råteskader i taket.

Taket er på til sammen 2500 kvadratmeter, og 1800 kvadratmeter er rehalbilitert.

– Et meget spesielt arbeid. Blant annet er ventilasjonshettene kunstneriske perler som ikke synes fra bakken, sier Egil Laastad, seniorkonsulent i Betong Consult, som har ledet arbeidet.

HØYTFLYVENDE: Teatersjef Bjarte Hjelmeland gleder seg over det nye taket på DNS ¿ men helst nede på bakkenivå.
Amundsen, Paul S.
De hundre år gamle lynavlederne er restaurert og satt på plass igjen.
Amundsen, Paul S.