Annemarta Giske

Ingvild Tennfjord

I går inviterte fornærmede og bataljonsjef, Anne-Lise Vang (17), til pressekonferanse. Hun ønsket å fortelle sin historie om det som har skjedd innad i buekorpset den siste tiden. Jentekorpset har nemlig en stund vært delt i to stridende fraksjoner, som ikke enes om hvordan bataljonen skal styres. Trusler og beskyldninger har vært hverdagslig i korpsmiljøet.

Inviterte fornærmer

Tirsdag skjedde forholdene, som førte til at Vang og eldrerådsmedlem Christine Bergo politianmeldte en kvinne på 27 år. Det foregikk under et møte, som de to fornærmede hadde invitert til.

— Det hadde vært tidligere episoder med det vi kan kalle psykisk trakassering. Vi ønsket å oppklare forskjellige ting, og stilte henne en del spørsmål. Dermed fikk hun et kraftig raseriutbrudd, sier Vang, som ikke tror hun orker å fortsette som sjef for Bataljonen.

27-åringen skal så ha gått til angrep på Vang. Hun skal ha blitt dyttet inn til veggen, og truet på det groveste. Da Bergo forsøkte å komme henne til unnsetning, skal hun selv ha blitt offer for spark, slag, lugging og sjikane.

— Andre medlemmer i rådet var til stede. De ble livredde, og hylte og skrek. Hun ville ikke gi seg før vi ropte at vi ville ringe politiet. Da stoppet angrepet, og hun forlot lokalene, forteller Vang.

Både Vang og Bergo anmeldte straks forholdene til politiet.

Et korps i krise

Vågens Bataljon har i dag 23 medlemmer. I 1993 var det 172 medlemmer som marsjerte i 17.-mai-toget. Etter det BT erfarer er det krangling og splid mellom medlemmene, som gjør at medlemstallene synker. Ledelsen i Bataljonen blir beskyldt for å styre jentekorpset i strid med hva medlemmene ønsker. Flere av medlemmene har blitt ekskludert fra buekorpset grunnet dårlig samarbeid med ledelsen. Senest etter pressekonferansen i går kveld, ble ett medlem oppringt, og fikk beskjed om at hun ikke lenger var ønsket i Vågens Bataljon.

— Det er ingen tvil om at det er et usunt miljø i Vågens Bataljon, sier et av medlemmene i bataljonen.

Flere av medlemmene er rystet over voldshandlingene som fant sted forrige tirsdag.

— Slike ting er helt ødeleggende for korpset vårt, og dessuten for hele buekorpsmiljøet i Bergen, sier Vang, som helst hadde sett at forholdene aldri ble tilgjengelig for offentligheten.

- UTSATT FOR VOLD: Disse jentene i Vågens Bataljon, bataljonssjef Anne-Lise Vang (til venstre) og medlem av eldrerådet, Christine Bergo, har anmeldt en kvinne tilknyttet buekorpset for vold og sjikane. Nå vurderer bataljonssjefen å trekke seg fra stillingen. <p/>TOR HØVIK (foto)